IZAZOV ZA VLADU

Ima li Forza Italija budućnost bez Berlusconija? ‘Bit će teže, sigurno. Jednu stvar uspijevao je bolje od drugih‘

Berlusconija se smatralo moderatorom i pomiriteljem u rimskoj desnoj koaliciji.

Silvio Berlusconi

 Andreas Solaro/Afp

Smrt talijanskog političkog veterana i bivšeg premijera Silvija Berlusconija vjerojatno će značiti izazov za koheziju koalicijske vlade u zemlji.

Još više nesuglasica nazire se u kabinetu premijerke Giorgie Meloni nakon smrti čelnika stranke Forza Italia (Naprijed Italijo) u dobi od 86 godina. Berlusconija se smatralo moderatorom i pomiriteljem u rimskoj desnoj koaliciji.

"Sigurno će biti teže, jer je uspijevao natjerati da se svi slože, da misle na isti način", rekao je Matteo Salvini, zamjenik premijera i čelnik desničarske populističke stranke Lige.

Salvinijeva Liga znatno je manji partner u koaliciji od Braće Italije Meloni, ali nešto veći od Naprijed Italijo koju je Berlusconi osnovao i donedavno vodio.

Kada je talijanska televizija Canale 5 pitala Meloni hoće li vlada uspjeti ne svađati se bez Berlusconija kao "ljepila" između stranaka, ona je odgovorila: "To mu dugujemo".

image
Anna Kurth/Afp

"Jedno je jasno: pitanje je koliko dugo će Naprijed Italija imati budućnost bez Berlusconija", kaže Nino Galetti, voditelj njemačkog političkog think-tanka iz rimskog ureda Zaklade Konrad Adenauer.

Dugi niz godina stranka gubi birače i zastupnike - jedino ju je Berlusconi u zadnje vrijeme držao na okupu zahvaljujući svojoj karizmi i sjećanju na ranije uspjehe.

Galetti je za dpa rekao da može predvidjeti dva scenarija: jedan je da talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani za sada uspije spasiti stranku.

"Ili, Naprijed Italijo se brzo raspada jer mnogi zastupnici prebjegnu u druge stranke. Tvrda jezgra će vjerojatno ostati, ali će tada biti sve više politički irelevantna", rekao je Galetti.

Ako se Berlusconijeva stranka raspadne, Meloni bi to moglo koristiti uspije li pridobiti glasače za svoju Braću Italije. Izgledi su dobri: na zadnjim parlamentarnim izborima već je stranci Naprijed Italijo odnijela veliki broj glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:41