JE LI DOISTA 'POBJEGAO'?

IMA LI IKAKVIH DOKAZA ZA TVRDNJE DA JE KORONAVIRUS LABORATORIJSKI PROIZVOD? Amerikanci su bili sumnjičavi o Wuhanskom institutu još 2018., ali...

 Hector RETAMAL / AFP

Je li koronavirus 'pobjegao' iz virološkog instituta u Wuhanu? Na to ciljaju nova razmatranja američkog vladinog ureda i istrage koju je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump. Jer ako ništa drugo istraga će pridonijeti razumijevanju trenutne pandemije.

Korespondencija američkog State Departmenta otkriva da su se službenici iz veleposlanstva SAD-a u Pekingu brinuli zbog biološke sigurnosti kineskog laboratorija koji se bavio proučavanjem virusa. Washington Post dobio je na uvid informacije iz diplomatskih depeša koje pokazuju da su još 2018. godine američki diplomati iz znanstvenog odjela veleposlanstva posjetili nekoliko puta Institut za virologiju u Wuhanu (WIV). Oni su u Washingtonu tada poslali dva upozorenja o svojoj zabrinutosti zbog neadekvatne sigurnosti u kineskoj istraživačkoj ustanovi i tražili su pomoć.

Također, u korespondenciji stoji da su diplomati bili zabrinuti da se laboratorijskim istraživanjem koronavirusa kod šišmiša riskira pojava nove epidemije slične SARS-u. Članak navodi da su diplomatski dopisi potaknuli nedavne rasprave u američkoj vladi o tome jee li WIV ili neki drugi laboratorij u Wuhanu možda stvarni izvor virusa. Budući da se laboratorij nalazi blizu zloglasne tržnice to je bila moguća pretpostavka. No, trenutno nema nikakvih dokaza da je virus Sars-CoV-2 (koji uzrokuje Covid-19) slučajno pušten iz laboratorija.

Sigurnosne mjere

Laboratoriji koji proučavaju viruse i bakterije slijede standarde pod nazivom BSL, koji predstavljaju razinu biološke sigurnosti. Postoje četiri razine koje ovise o vrstama bioloških uzročnika koji se proučavaju i mjerama opreza za njihovo izoliranje.

BSL 1 je ona najniža koja se koristi u laboratorijima koji proučavaju već poznate biološke agense koji ne predstavljaju prijetnju za ljude. A BSL 4 je najviša razina prisutna u laboratorijima koji se bave najopasnijim patogenima poput ebole i boginja. Standardi postoje na međunarodnoj razini, ali može doći do malih varijacija kao u Rusiji gdje broj 4 predstavlja najniži nivo zaštite. No, prakse su uvijek slične, objašnjava za BBC dr. Filippa Lentzos, stručnjakinja za biološke bolesti u King's College London.

- Standardi su razvijeni tako da omoguće siguran rad za laboratorijske radnike koji ne žele zaraziti sebe ili svoju zajednicu te za okoliš kako bi se izbjegli slučajni propusti - rekla je Lentzos.

Ali, ako laboratorij radi projekte s međunarodnim partnerima, zahtijeva se da ih radi po određenim standardima. Wuhanski institut je dobio sredstva od SAD-a, uz pomoć Američkih istraživačkih instituta. U diplomatskim dopisima preporučuje se da im se pruži dodatna pomoć.

O kakvim je sigurnosnim propustima bila riječ?

To nije sigurno iz podataka koje je prikupio Washington Post. Ali, općenito moglo se raditi o više načina kršenja mjera u laboratoriju. Oni uključuju sljedeća pitanja: Tko ima pristup laboratoriju, osposobljavanje i usavršavanje znanstvenika i tehničara, procedure vođenja evidencije, natpise, popise patogena, postupke prijavljivanja nesreća, postupke u hitnim slučajevima, rekla je Lentzos.

Iz dopisa nije jasno što je to točno zabrinulo diplomate.

Do sada su se već događali propusti u laboratorijima. Primjerice, 2014. godine su pronađene zaboravljene bočice boginja u kartonskoj kutiji u neadekvatnom istraživačkom centru u blizini Washingtona. Godine 2015. američka je vojska navodno slučajno poslala žive uzorke antraksa umjesto onih mrtvih u čak devet laboratorija širom zemlje te u vojnu bazu u Južnoj Koreji.

Postoji relativno malo laboratorija u svijetu koji su označeni oznakom BSL 4, a onaj Wuhanski je bio jedan od njih. Ti laboratoriji se moraju graditi prema vrlo visokim specifikacijama baš zbog toga što se bave najopasnijim patogenima. Kao rezultat toga oni uglavnom imaju dobre sigurnosne standarde, a izražavanje zabrinutosti zbog postupaka u jednom od takvih laboratorija je iz tih razloga značajna informacija.

Nisu li postojale ranije tvrdnje da je virus 'iscurio' iz laboratorija?

Prilikom pojave novog koronavirusa, pojavila su se brojna nagađanja o njegovom podrijetlu. Kako navodi BBC, jedna internetska teorija zavjere iz siječnja sugerirala je da je virus proizvod laboratorija napravljen kao biološko oružje. Znanstvenici su u nekoliko navrata odbacili ovu tvrdnju i dokazivali da virus nastaje u životinjama.

Virusi se mogu stvoriti i za potrebe vlastitog istraživanja. Primjerice, mogu se istražiti mogućnosti mutacije virusa. Američko istraživanje genetske strukture koronavirusa koje je proveo Institut Scripps iz Kalifornije u ožujku utvrdilo je da 'Sars-CoV-2 potječe iz prirodnih procesa', rekao je koautor studije Kristian Andersen.

Wuhanska 'mokra tržnica', na kojoj je u početku otkrivena epidemija, imala je upitne standarde biosigurnosti. Ali nalazila se u blizini dvaju instituta koja su provodila istraživanja zaraznih bolesti što je potaknulo dodatna nagađanja o povezanosti. Javno je poznato da je virološki institut provodio istraživanje na koronavirusima šišmiša. To je bilo u potpunosti legitimno i istraživanja su bila objavljena u međunarodnim časopisima. S obzirom na iskustvo zemlje koja je prebrodila SARS početkom 2000-ih bilo je potrebno izgraditi jedan takav institut.

Zasad nema dokaza da je Wuhanski institut bio izvor Sars-CoV-2. Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije 'nekoliko puta su rekli da nema dokaza da je novi koronavirus stvoren u laboratoriju', rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Kina je u više navrata optužena za nedostatak transparentnosti u ranoj fazi izbijanja epidemije, a američki državni tajnik Mike Pompeo u nekoliko navrata napomenuo da Peking mora 'jasno reći' ono što znaju. Usred ovog rata riječi među zemljama, nastavit će se naporan - i uglavnom neviđen - znanstveni rad na traženju porijekla virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26