ZATAŠKANI PROJEKTI

'IMA LI ŠTO ZANIMLJIVO DANAS?' Tajni dokumenti CIA-e otkrivaju kako je izgledao Bushov brifing par minuta prije udara na WTC

TO GO WITH AFP STORIES "US-ATTACKS-5YEARS"(FILES) Photo dated 11 September 2001 shows US President George W. Bush (R) being informed by his chief of staff Andrew Card of the attacks on the World Trade Center in New York during an early morning school reading event in Sarasota, Florida. The fifth anniversary of September 11 finds the United States bloodied by foreign war, polarized politically and coping with terrorism's curbs on freedom which helped define American life. AFP PHOTO/FILES/Paul J. RICHARDS **MORE PICTURES AVAILABLE ON WWW.IMAGEFORUM2.AFP.COM**
 PAUL J. RICHARDS

CIA je otvorila dio svojih dosjea iz kojih su novinari iščitali zanimljive epizode i eksperimente kojima se obavještajna agencija bavila. Stotine sada javno dostupnih stranica svjedoče da je CIA, na primjer, još 1983. koristila program kojim je trebala olakšati ispitivanja svojih agenata. Pritom, navodni je ispitivač bilo računalo, program umjetne inteligencije pod nazivom Analiza, a tijekom ispitivanja računalo je imalo zadane odgovore te dosje o ispitaniku.

Morell u šoku

Među otvorenim dokumentima je i onaj u kojemu CIA-in dužnosnik brifira predsjednika Georgea W. Busha nekoliko minuta prije napada 11. rujna. Zamjenik direktora CIA, Michael Morell, dolazi Bushu i zatječe predsjednika kako čita novine. Bush ih odlaže i pita. “Ima li što zanimljivo danas?” Naknadno je Morell napisao da je, u definitivno najtragičnijem danu njegova mandata i suvremene američke povijesti, Bush imao relativno mirno jutro i činilo se, da se nisu dogodili napadi, kako će to biti jedan uobičajen dan. Četiri minute prije nego što je briefing završio American Airlinesov let 11 ugasio je svoj transponder. Kasnije, u predsjedničkom zrakoplovu, Morell je rekao jednom kongresniku: “Kladim se u sve što imam da su al-Qai’da i Osama bin Laden iza ovoga napada”.

CIA je, sad je potvrđeno, razvijala i “bešumni” helikopter još 70-ih godina prošlog stoljeća. Agencija je namjeravala napraviti izmjene na OH-6 izviđačkom helikopteru kako bi se mogao infiltrirati na neprijateljskim područjima. Prvi testni helikopter već je letio nakon šezdeset dana i bio spreman za zadatke u roku od pola godine.

CIA-ini dosjei pokazuju i to da nisu svi američki predsjednici bili zainteresirani za obavještajne izvještaje. Predsjedniku Lyndonu Johnsonu bilo je dosadno čitati te članke pa je predložio da ih se malo “začini” te da s vremena na vrijeme u njih bude ubačeno i nešto šaljivo. I, konačno, dosjei su otkrili i identitet najmlađe dobitnice druge po razini CIA-ine nagrade - Intelligence Star.

Smirila provalnike

Bila je to 14-godišnja kćerka CIA-ina glavnog operativca u Kongu koja je uspjela zaustaviti napad provalnika. Upali su joj u sobu, probudili je, a ona im je na njihovu jeziku objasnila da je puste na miru i da ne ozlijede nikoga u kući. Provalnici su bili iznenađeni ponašanjem i rekli da samo žele novac.

Pristala im je pomoći da pronađu gotovinu, ali im je isto tako rekla da američka ambasada ima “tajne i čarobne” načine kako identificirati ljude koji naude Amerikancima.

Ta je djevojčica kasnije postala CIA-ina agentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:22