NEVINA U LUDNICI

Ima nade: gradonačelnica Pariza mora platiti 90.000 € zbog diskriminacije muškaraca

Hidalgo se izrugala kazni: smatra da treba ubrzati imenovanje žena na odgovorna mjesta
Anne Hidalgo
 Christophe Archambault/AFP
Objavljeno: 22. prosinac 2020. 16:00

Vijest koja je unijela nešto svjetla u sumorni kraj pandemijske godine: gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo mora platiti 90.000 eura jer je imenovala previše žena na čelne pozicije. Diskriminirala je muškarce! Tako je, neka plati.

Pariz je 1400 km daleko, ali radujem se vijesti iz dubine srca. Sličan udar radosti mora da je strefio učiteljicu Katu iz Sinja kad je pod svjetlom lojanice čitala da je uvedena prva rasvjeta u pariško kazalište 1864. Ili da je Edison otvorio prvu elektranu na Manhattanu i tako omogućio javnu rasvjetu, što je čula kratko prije smrti. Jednom će to biti i kod nas, znala je Kata. Polako, vrag odnija prišu, rekla bi baba Mare, nestrpljiva baš kao ja.

Pariška gradonačelnica postavila je 11 žena i 5 muškaraca na menadžerske pozicije u gradskoj upravi. To znači da su žene dobile 69 posto bitnih funkcija. U Francuskoj od 2013. ni jedan spol ne smije držati više od 60 posto menadžerskih položaja. "Sretna sam da mogu objaviti da smo kažnjeni", kaže socijalistkinja Anne Hidalgo. Izrugala se kazni: ona smatra da bi trebalo ubrzati tempo imenovanja žena na odgovorna mjesta, jer po ovom sadašnjem ravnopravnost bi mogla biti dosegnuta za 81 do 225 godina, ovisi kako tko računa.

Kao što su napravili na Tehničkom sveučilištu u nizozemskom Eindhovenu, koje je lani odlučilo zapošljavati isključivo žene. U godinu dana su broj profesorica sa 15 posto povećali na 25, cilj im je 30 posto. U Nizozemskoj 75 posto profesorskih pozicija i dalje zauzimaju muškarci, objavila je Nacionalna udruga profesorica. Sadašnjom brzinom ravnopravnost bi mogli dosegnuti 2041.

Mnogima je taj tempo prebrz. Recimo u Japanu, gdje mlade žene masovno odustaju od braka jer ne žele prihvatiti okove dobrih starih običaja koji željeznom preciznošću propisuju ženino mjesto u braku i obitelji. Stopa nataliteta im je među najnižima na svijetu, ali Japanci se ne daju. Svako iskakanje se kažnjava, grubo je iskusila Shoko Arai, jedina vijećnica u Kusatsuu, japanskom gradiću koji živi od toplica. Shoko optužuje 73-godišnjeg gradonačelnika Nobutadu Kuroiwu da ju je 2015. u svom uredu natjerao na seks. Iznenada ju je zgrabio, poljubio, bacio na pod, nije ga uspjela odgurnuti.

Objavila je to online lani u studenome, gradonačelnik ju je tužio za klevetu, a mjesec dana kasnije 12-člano gradsko vijeće joj je s dvotrećinskom većinom oduzelo vijećničku funkciju jer im je "narušila ugled". Pokrajinske vlasti su poništile smjenu, ne možete tek tako maknuti demokratski izabranog zastupnika, pa ni kad je ženskog spola. No onda je osramoćeni gradonačelnik skupio potpise i organizirao referendum. Čak 90 posto od 2835 birača Kusatsua glasalo je 6. prosinca za smjenjivanje drske vijećnice, koja je, tvrde, naštetila ugledu grada. Za njenu smjenu bila su 2542 birača od 6200 stanovnika. U manjim mjestima uobičajeno je da glasa samo muška glava familije, objasnila je za Japan Times profesorica Mari Miura.

Japan je tu dosta sličan Hrvatskoj: ako tužiš, očekuj da će se državni aparat i bijes naroda okrenuti protiv tebe, a ne protiv nasilnika. Zakoni su naštimani da njega štite, kao što se vidjelo iz prijave službenica HUP-a koje su optužile donedavnog šefa Bernarda Jakelića za višegodišnje seksualno napastovanje i zlostavljanje. Ali zakoni se daju promijeniti, kao i uobičajeno i nikomu problematično svakodnevno gaženje žena. Zato je tih 90.000 € kazne za Parižanke razlog za slavlje. Bit će nam čast platiti tu kaznu, poručila je dogradonačelnica Audrey Pulvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:48