ANGELA MERKEL

IMA ŠEST TJEDANA DA UĐE U POVIJEST Njemačka kancelarka neće ni osjetiti pad podrške koji se dogodio dok se sa suprugom tri tjedna odmarala u Italiji

 /John MACDOUGALL / REUTERS

Sve što stoji između četvrtog po redu mandata i Angele Merkel su šest tjedana kampanje. Njemačka kancelarka na izbore 24. rujna ide s čvrstim odobravanjem birača u anketama, a u svojoj stranci uživa prednost od 15 posto ispred glavnog konkurenta, Martina Schulza, izvještavaju Patrick Donahue i Arne Delfs za Bloomberg.

Glavna briga njezinog tima bila je da se ne ponovi scenarij iz kampanje za prve izbore koje je osvojila, kad se na dan izbora činilo da joj je prednost samo jedan posto prema anketama. Merkel (63) se sprema vratiti s godišnjeg odmora u Italiji bez ikakvog osjećaja da mora slaviti unaprijed. U subotu počinje turneju na 50 mjesta diljem zemlje. Nakon 12 godina u uredu brojni glasači je vide kao faktor stabilnosti na svjetskoj razini.

- Sigurno je da su joj koristile međunarodne krize, uključujući nuklearne napetosti i prijetnje između Sjeverne Koreje i SAD-a - smatra politologinja Andrea Roemmele iz Berlina (Hertie School of Governance).

Talent Angele Merkel da zauzme 'srednji politički teritorij' uviđa se kroz istiskivanje glavnih protivnika, uključujući 61-godišnjeg Schulza, vođu socijaldemokrata, tj. njezinih trenutačnih koalicijskih partnera. Zauzvrat on nastoji potaknuti povratak borbe s Gerhardom Schroederom, kancelarom SPD-a koji je gotovo preuzeo vodstvo za više od 20 postotnih bodova koje je Merkel imala u istoj fazi kampanje za 2005. godinu.

- Razjasnit ćemo koje su to razlike između CDU-a i SPD-a u pitanjima o mirovinama, zdravstvenoj politici i poreznoj politici", izjavio je novinarima u četvrtak Thomas Oppermann, predstavnik SPD-a u tamošnjem parlamentu.

Aktivni odmor sa suprugom

No, podsjećaju autori teksta, Schultz nije puno profitirao čak ni kad je Merkel nešto pao rejting dok je tri tjedna bila na odmoru. Jedino što je tu bilo zanimljivo su fotografije njemačke kancelarke i njezinog supruga fizičara kako pješače po talijanskim Alpama. Tijekom odsutnosti, odobravanje u anketama palo joj je za 10 postotnih bodova, na 59 posto, ali pala je i Schulzova za 4 boda, na 33 posto (mjesečna anketa, Infratest Dimap, objavljena u srijedu). Zadnje ankete procjenjuju i da Merkel najbolje stoji što se tiče koalicijskih opcija, za razliku od Schulza kojem šanse sve više potpuno izmiču iz ruku.

Merkel svoju turneju počinje ovih dana i to u Dortmundu, "SPD-ovom gradu", a veći dio kampanje provodit će u manjim gradovima. Teme na koje će se fokusirati su one koje su njezinoj stranci ranije ove godine pomogle u pobjedama u tri savezne zemlje: stvaranje radnih mjesta, obitelj i sigurnost građana. Više možete čitati na Bloombergu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04