IZGUBILA BITKU ZA ŽIVOT

'IMALA JE 16 GODINA I ZVALA SE JULIE' Francuska oplakuje najmlađu žrtvu koronavirusa: Naprosto ne mogu pojmiti kako je to moguće. Pa samo je kašljala

 
 AFP

Imala je 16 godina i zvala se Julie. Ona je najmlađa pacijentica koja je izgubila bitku za život u Francuskoj od bolesti COVID-19 koju uzrokuje koronavirus.

„Naprosto ne mogu pojmiti kako. Pa samo je kašljala“, očajno je izjavila njezina manjka Sabine za Euronews.

Sve je počelo prije tjedan dana s blagim kašljom, kojeg je pokušala riješiti sirupom i inhalacijom. U subotu je Julie počela osjećati kratkoću daha, zbog čega je i češće kašljala. Majka ju je tog ponedjeljka odvela na pregled kod liječnika obiteljske medicine, koji je zaključio da se radi o respiratornoj infekciji te je pozvao hitnu službu. Umjesto hitne, po Julie su došli vatrogasci odjeveni u zaštitnu opremu, a djevojčicu su odveli u bolnicu Longjumeau, 18 kilometara južno od Pariza.

CT je pokazao da 'pluća nisu ozbiljno ugrožena' nakon čega je puštena doma čekajući rezultate testa na COVID-19. Te je večeri zbog nedostatka kisika prebačena u obližnju dječu bolnicu, gdje su joj ponovili test na koronavirus.

Julie je već u utorak bila na intenzivnoj njezi, unatoč tome što su nalazi na COVID-19 bili negativni.

„Otvorili smo njezinu sobu, sestre i liječnici više nisu nosili zaštitnu opremu, a dežurni doktor mi je podignutim palcem dao do znanja da je s mojom kćeri sve u redu“ kazala je Sabine, zaključivši da je prošlo ono najgore.

No, te je večeri zazvonio telefon i bolnica u kojoj se djevojčica prvo testirala obavijestila je obitelj da je Julie COVID-19 pozitivna.

„Nismo vjerovali. Bili smo sigurni da je došlo do nekakvog propusta. Zašto bi inače nalazi dospjeli toliko kasno?“ zapitala se.

„Od samoga početka nam se govori da virus nije opasan za mlade. Vjerovali smo toj procjeni, kao i svi drugi“ kazala je.

Te večeri uslijedio je i drugi poziv; onaj koji je majku hitno zvao u bolnicu zato što se situacija zakomplicirala. Ravnatelj bolnice Jérôme Salomon obavijestio ju je da njezina kćer preminula od teškog oblika COVID-19 koji nije uobičajen za mlade pacijente.

Obitelj nije smjela pokupiti njezine stvari iz bolnice, zato što se po naredbi epidemiologa one moraju spaliti.

U Francuskoj je do danas gotovo 30,000 oboljelih od bolesti COVID-19 koju uzrokuje novi koronavirus, a život je do sada izgubilo 1,696 pacijenata. Pariz je najavio produljenje karantene nakon 15. travnja, a predsjednik Macron nije isključio mogućnost još jednog produljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:35