OPASNA BOLEST

'IMAMO DOKAZ DA SE SMRTONOSNI KORONAVIRUS PRENOSI S ČOVJEKA NA ČOVJEKA!' Upozorenje WHO-a

This handout photo taken and released by the Taiwanese Centers for Disease Control (CDC) on April 20, 2013 and received on April 21 shows health experts in full protective gear working on H7N9 viral specimens from China, at the National Influenza Center in Taipei. Taiwan has received specimens of the H7N9 avian flu virus from China to help research the new strain, in what an official described Sunday as a landmark move in health cooperation. AFP PHOTO / Taiwanese Centers for Disease Control (CDC)---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Taiwanese Centers for Disease Control (CDC)" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

LONDON - Dvoje zdravstvenih djelatnika u Saudijskoj Arabiji zarazilo se novim koronavirusom od pacijenata koje su liječili što je prvi dokaz prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka u bolnici, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Novi koronavirus ili nCoV iz obitelji je virusa iz koje je obitelji potekao i SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), što se 2003. proširio iz Kine i usmrtio više od 800 osoba.

"Ovo je prvi puta da je kod zdravstvenih djelatnika dijagnosticirana infekcija novim koronavirusom pošto su bili u dodiru sa zaraženim pacijentima", objavio je WHO u srijedu kasno navečer u Ženevi.

NOVI VIRUS PRENOSI SE S ČOVJEKA NA ČOVJEKA? Od njega je u Europi i Saudijskoj Arabiji već umrlo 18 ljudi!

Oboljeli zdravstveni djelatnici su 45-godišnji muškarac koji je obolio 2. svibnja i u kritičnom je stanju, te 43-godišnja žena koja je oboljela 8. svibnja, a njezino je stanje stabilno, navodi WHO.

Francuska je također izvijestila o prenošenju virusa unutar bolnice, ali se radi o prijenosu virusa s jednog pacijenta na drugog pošto su dva dana dijelili bolničku sobu.

NCoV, kao i SARS i drugi slični virusi, može izazvati kašalj, vrućicu i upalu pluća.

Znanstvenici budno motre kako bi uočili znak mutacije virusa nCoV čime bi se on lakše prenosio na više primatelja kao što se dogodilo sa SARS-om koji je izazvao pandemiju.

'OVO JE NAJSMRTONOSNIJI VIRUS PTIČJE GRIPE KOJI SMO VIDJELI' Dramatično upozorenje stručnjaka

Stručnjaci iz WHO-a koji su stigli u Saudijsku Arabiju ocijenili su kako je moguće da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, ali samo ako su dvije osobe izložene dugom kontaktu.

Prve lanjske analize britanskih stručnjaka govore da je vjerojatno najbliži rođak virusa nCoV virus pronađen kod šišmiša. Dopunske analize njemačkih znanstvenika upućuju da se nCoV proširio posrednicima, moguće preko koza.

Saudijski slučajevi vjerojatno su prvi jasni dokazi prijenosa virusa sa zaraženih pacijenata, ocjenjuje WHO i poziva zdravstvene službe da "primjerenim mjerama smanje opasnost prenošenja virusa na druge pacijente i zdravstvene djelatnike".

WHO poziva zdravstvene službe na oprez prema putnicima koji stižu iz područja pogođenih virusom.

Otkako se nCoV prvi put pojavio i bio identificiran u rujnu 2012., WHO je obaviješten o ukupno 40 slučajeva zaraze potvrđenih laboratorijskim analizama, a to uključuje i 20 smrtnih slučajeva.

Najviše zaraženih ima u Saudijskoj Arabiji, 30 od kojih je 5 završilo smrću. Ostali su slučajevi potvrđeni u Jordanu, Kataru, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09