AMERIKA NAPADA

'IMAMO OGROMAN DOKAZ' Trumpov državni tajnik tvrdi da zna otkud je potekao virus koji je zavladao planetom: 'Imam i detalje, ali ne mogu ih otkriti'

 
Mike Pompeo
 AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da ima 'ogroman dokaz' da je pandemija koronavirusa potekla iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu.

'Imamo ogroman dokaz da je sve započelo upravo ondje', kazao je novinarima ABC-a.

No iako je vrlo kritičan prema Kini, odbio je reći smatra li da je virus namjerno pušten iz laboratorija.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je također kazao da je vidio dokaze koji mu omogućuju da 's vrlo velikim uvjerenjem' kaže kako je virus krenuo iz laboratorija u Wuhanu.

'Da, imam i detalje', kazao je upitan može li podrobnije objasniti na što je mislio. 'No ne mogu vam reći. To vam ne smijem reći.'

Institut virologije u Wuhanu, kojeg sponzorira kineska vlada, odbacio je ove optužbe, a i drugi su američki državni dužnosnici takav scenarij odbacili kao jako malo vjerojatan.

Većina stručnjaka smatra da je virus potekao s 'mokre tržnice' u Wuhanu gdje je prvi put prešao s životinje na čovjeka.

Trump je prije već kazao kako njegova administracija pokušava odrediti je li novi koronavirus doista krenuo iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih napisa o tome kako je virus možda umjetno sintetiziran u tom laboratoriju ili im je možda slučajno pobjegao.

U razgovoru za ABC, Pompeo se osvrnuo i na zbivanja u Sjevernoj Koreji te rekao da su sjevernokorejski vojnici vjerojatno slučajno pucali prema južnokorejskoj postaji na granici, nakon čega je južnokorejska vojska uzvratila vatru.

Sjevernokorejske i južnokorejske postrojbe u subotu su razmjenile vatru u graničnom području, čime su podignute tenzije na Korejskom poluotoku dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji objavili da je Kim Jong Un posjetio tvornicu, što je prvo izvješće o njegovom pojavljivanju u javnosti nakon 11. travnja.

Južna Koreja uzvratila je na pucnjeve sa sjevernokorejske strane, ali nije bilo ozlijeđenih.

"Mislimo da je to slučajno. Južnokorejci su uzvratili. Za sada možemo reći da nije bilo gubitaka na nijednoj strani", kazao je Pompeo za ABC.

Pompeo je odbio komentirati ima li podatke o zdravstvenom stanju Kima, ali je komentirao Kimovo pojavljivanje u javnosti, na temelju snimke objavljene na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

"Čini se da je čelnik Kim živ i zdrav", kazao je.

"Znamo da je bilo dužih perioda u kojima je čelnik Kim izbivao iz javnosti, tako da nije riječ o presedanu", dodao je.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong Una zaredala su nakon što se nije pojavio na proslavi 15. travnja kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il Sunga, njegova djeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 03:49