PRVI U EUROPI

'IMAMO POD KONTROLOM EPIDEMIJU KORONAVIRUSA!' Sjajne vijesti stižu iz Norveške, već u srijedu razmatraju hoće li radikalno ublažiti restrikcije

Press konferencija norveškog parlamenta
 Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix / AFP

Norveška je stavila pod kontrolu epidemiju Covida-19, objavio je u ponedjeljak tamošnji ministar zdravstva Bent Høie, a piše Reuters.

Razlog ovoj velikoj objavi je podatak da je Norveška prenosivost virusa (R0) smanjila s 2,5 na 0,7. To konkretno znači da jedna osoba sada u prosjeku može zaraziti 0,7 pojedinaca, rekao je Høie na konferenciji za novinare.

Cilj norveških vlasti bio je da se R0 smanji ispod 1.

Ministar zdravstva uvjeren je da je to rezultat rigoroznih mjera kojima se ograničio okupljanje ljudi.

- Zbog tih smo mjera sada u prednosti, moramo tako i nastaviti - smatra Høie.

S druge strane, ravnateljica norveškog Instituta za javno zdravstvo, Camilla Stoltenberg, rekla je da nije sigurna koliko je točan podatak da je R0 pao na 0,7. No, tvrdi da je iz podataka očito da je došlo do "pozitivnog pomaka".

Potaknuta ovim novostima norveška vlada će u srijedu hoće produžiti mjere suzbijanja širenja virusa i nakon sredine travnja.

Norveška je niz svojih mjera, među kojima je zatvaranje škola, fakulteta, kafića, dvorana, teretana i tako dalje, uvela 12. ožujka, dok je četiri dana kasnije ulazak u državu zabranjen svima koji u njoj nemaju prebivalište. Restorani su i dalje otvoreni, ali rade pod posebnim uvjetima, dok većina dućana također radi. Šetanje, džogiranje i trčanje i dalje su dozvoljeni.

Profesor sa Sveučilišta u Oslu, Arnoldo Frigessi, rekao je za The Local da je "očito da su te mjere imale ogroman efekt" pa upozorio:

- One su samo usporile epidemiju, ali ne i zaustavile.

Dosad je u zemlji 5760 osoba bilo pozitivno na koronavirus (prvi zabilježeni slučaj bio je 26. veljače) , od čega je umrlo njih 74. Ukupno je u zemlji testirano više od 111.000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47