DRAGAN ČOVIĆ

‘Imamo potporu Plenkovića i hrvatskog HDZ-a oko izborne reforme, redovno se čujem i s Milanovićem‘

Čović je dodao kako je premijer Plenković, koji je i čelnik HDZ-a Hrvatske, iznimno zaslužan zbog toga što se položaj Hrvata u BiH daleko više razumije

Andrej Plenković i Dragan Čović, arhivska fotografija
 

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski HDZ i njegov predsjednik Andrej Plenković podržavaju sestrinsku stranku HDZ-a BiH oko izmjena Izbornoga zakona kako bi Hrvati u toj zemlji bili jednakopravni, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i najavio nastavak razgovora o izbornoj reformi ovoga tjedna s bošnjačkim strankama.

"Danas smo dobili punu potporu za ono što radimo u očuvanju hrvatskog naroda kao ustavno jednakopravnog, zastupljenog kroz legitimno predstavljanje", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon zajedničke online sjednice čelništva HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH.

Prethodno je vodstvo HDZ-a održalo svoju sjednicu Predsjedništva, a nakon toga je održan i sastanak čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH. Čović je dodao kako je premijer Plenković, koji je i čelnik HDZ-a Hrvatske, iznimno zaslužan zbog toga što se položaj Hrvata u BiH daleko više razumije.

"Tu je velika zasluga predsjednika Vlade RH, gospodina Plenkovića i naravno ministra vanjskih poslova (Gordana Grlića Radmana)", dodao je. Pritom je Čović naveo kako je u redovitoj komunikaciji i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, s kojim je svakodnevno komunicirao za vrijeme razgovora o izbornoj reformi koji su se vodili u Neumu uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a.

"Svi su jako informirani i zabrinuti što će se ovdje događati", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je najavio kako će se razgovori s bošnjačkim strankama o izbornoj reformi nastaviti u četvrtak u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Učinit ćemo sve da se dogodi jedan kompromis", dodao je čelnik HDZ-a BiH. Ukoliko dogovora o reformi izbornog zakona ne bude Čović je opetovao kako nema uvjeta za organiziranje izbornog procesa budući je Ustavni sud osporio dijelove Izbornoga zakona.

On je pojasnio kako je za vikend u Mostaru razgovarao s dužnosnicima bošnjačkih oporbenih stranaka, Naroda i pravde i Saveza za bolju budućnost, oko mogućih modela izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. Po Čovićevim riječima, hrvatska strana inzistira na uspostavi dvije izborne jedinice ili dvije izborne liste prigodom izbora članova Predsjedništva BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje ovoga naroda, dok bošnjačke stranke predlažu modele po kojima je ponovno moguće da četiri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate.

Predsjednik HDZ-a BiH je naveo i kako Venecijanska komisija nije imala ništa protiv da se u BiH zajamči legitimno političko predstavljanje, da se izbori održavaju kroz dvije izborne jedinice niti o tome da se Ustav BiH izmijeni tako da član predsjedništva zastupa hrvatski konstitutivni narod i druge građane. Na prijedlog međunarodnih posrednika političke stranke iz BiH, uključene u pregovore o izmjenama izbornog zakona, pristale su da Venecijanska komisija, kao stručno tijelo Vijeća Europe, bude neka vrsta pravnog arbitra u slučaju dvojbi o ustavnoj i zakonskoj utemeljenosti rješenja koja se nude.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati početkom listopada ove godine. Središnje izborno povjerenstvo započelo je pripreme za njihovo održavanje.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), izjavio je gotovo istodobno u Sarajevu kako je on tehnički organizator najavljenog susreta, zajedno s Fahrudinom Radončićem, čelnikom Saveza za bolju budućnost (SBB).

Očekuje se kako će na sastanku biti i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pa bi taj sastanak po svom sastavu predstavljao nastavak pregovora koji su pretprošlog tjedna održani u Neumu, no nisu doveli do konačnog dogovora.

Lokalni mediji najavili su kako bi, ovisno o tijeku priprema za novi sarajevski sastanak, u BiH trebala ponovo doputovati i Angelina Eichhorst, ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 22:35