SPISKAO JAVNI NOVAC

‘Imao je 171.613 eura neopravdanih troškova‘: Katalonski delegat u RH optužen za malverzacije

U predstavništvu u Hrvatskoj provodili su se i netransparentni natječaji za zapošljavanje osoblja.
Eric Hauck
 HRT

Katalonski delegat u Hrvatskoj, Eric Hauck, optužen je u Španjolskoj za nezakonito korištenje javnog novca te je pozvan na sud 29. lipnja, izvijestio je u petak sud zadužen za kontrolu upravljanja javnim novcem u Španjolskoj (Tribunal de Cuentas).

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je ukupno 36 katalonskih dužnosnika da su nezakonito trošili novac španjolskih poreznih obveznika u inozemstvu.

Katalonska vlada je osnovala Vijeće za javnu diplomaciju Katalonije (Diplocat) kako bi u inozemstvu promovirala ideju neovisnosti te autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. U tu svrhu je odobrila najmanje 416 milijuna eura u razdoblju od 2011. do 2017. godine.

Sud je u svom izvješću 2. travnja 2019. naveo kako je nemoguće ustvrditi na što je točno otišao čitav iznos te da nema pokrića za dio napravljenih troškova. Većina novca je potrošena za promicanje odcjepljenja od Španjolske, što prema ocjeni suda izlazi iz nadležnosti statuta autonomne pokrajine Katalonije.

Predstavništvo u Zagrebu je otvoreno u rujnu 2017., a iz njega delegat Hauck djeluje u desetak zemalja jugoistočne Europe. Među njima u Hrvatskoj Sloveniji, BiH i Srbiji.

"Ta predstavništva imala su autonomiju u trošenju novca i nije ih se kontroliralo, pa su zbog toga djelovala izvan okvira, odnosno izvan svojih kompetencija", izvijestio je sud.

Katalonska vlada trenutačno ima 15 takvih delegacija u svijetu.

"Nije bilo dokumentacije, odnosno računa za napravljene troškove u iznosu od 302.794 eura", izvijestio je sud.

"Posebno u predstavništvima u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Austriji, Hrvatskoj i Poljskoj", izvijestila je novinska agencija Europa Press pozivajući se na sudske dokumente. Otkriven je iznos od 171.613 eura neopravdanih troškova jer je novac potrošen za privatne stvari i na osobe izvan delegacija. U nekim slučajevima su računi podijeljeni na manje dijelove u cilju izbjegavanja kontrole.

Među optuženim osobama se nalazi Hauckov bivši šef Raul Romeva koji je upravljao svim delegacijama. Optuženi su i bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont te bivši potpredsjednik Oriol Junqueras koji su bili organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti 2017. godine.

Optuženi ne moraju osobno doći na sud u lipnju jer umjesto njih mogu prisustvovati njihovi odvjetnici kojima će biti priopćeni detalji o navodno nezakonito potrošenom novcu.

Taj sud nije zadužen za kazneni progon nego za vraćanje javnog novca u slučaju da je nenamjenski potrošen.

Sud je još ranije zatražio vraćanje u proračun 4.1 milijuna eura potrošenog za referendum o neovisnosti Katalonije kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Glasnogovornik katalonske vlade, odnosno ureda za poslove u inozemstvu, Bernat Gimeno odbio je odgovoriti na upit. Glasnogovornica zadužena za strane medije nije odgovorila na upit.

U predstavništvu u Hrvatskoj provodili su se i netransparentni natječaji za zapošljavanje osoblja.

Katalonski odjel za vanjske poslove je 26. lipnja 2019. bio objavio javni natječaj za zapošljavanje dviju osoba u delegaciji u Zagrebu, od kojih jednu za odnose s javnošću a drugu kao tajnicu delegacje.

Hauck je u rujnu izvijestio kako je natječaj završio, a ured za transparentnost iz Barcelone potvrdio da natječaj nije proveden transparentno, odnosno da svi kandidati nisu bili ravnopravno tretirani. Uoči objave natječaja u svibnju Hauck je rekao da on može zaposliti koga želi.

Neki kandidati, ranije odbačeni, bili su naknadno pozvani na intervju. Natječaj je bio završio 8. listopada kada je Hauck izvijestio kako je izabran "kandidat s adekvatnim profilom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 12:25