PROCURILA MUČNA SNIMKA

Imaš li uopće pojma tko sam ja?: Što je Lečić govorio mlađoj kolegici koja tvrdi da ju je silovao

Srpska glumica Danijela Štajnfeld prijavila je svog kolegu Branislava Lečića za silovanje
Danijela Štajnfeld, Branislav Lečić i screenshot audiozapisa njihovog razgovora koji je objavio portal Insajder
 Instagram: Danijela Štajnfeld/boris Kovačev/cropix, Screenshot Insajder

Srbija i cijela regija danas bruje o iskazu srpske glumice Danijele Štajnfeld koja je Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu prijavila da ju je prije 16 godina silovao Branislav Lečić, istaknuti glumac, oporbeni političar i svojedobno bivši ministar kulture i medija u Srbiji (2001. - 2004). U ranijem iskazu Štajnfeld nije otkrila identitet svog silovatelja, već je navela da se radi o "moćniku iz filmske industrije koji se neprekidno pojavljuje u javnosti".

U ponedjeljak poslijepodne je pak portal Insajder.net objavio dio razgovora koji je glumica vodila s Lečićem nekoliko godina nakon silovanja, a koji je kao jedan od dokaza dostavljen Tužiteljstvu.

Štajnfeld je za Insajder rekla da je Lečića pozvala u sklopu procesa svojeg liječenja od traume koju je preživjela. Taj razgovor je snimala. Na originalnoj snimci koju je objavio Insajder.net prepoznatljiv je glas Branislava Lečića, a iz njegovog sadržaja jasno je da Lečić traumatični događaj nije negirao.

U dijelu razgovora koji je objavljen Štajnfeld je suočila Lečića sa zločinom koji je počinio. Njegov sadržaj prenosimo u nastavku u cijelosti.

"Osjećala sam se ugroženo"

Štajnfeld: “Ne sjećaš se da sam plakala?”

Lečić: “Sjećam se.”

Štajnfeld: "Nisam htjela ići tamo. Mislim, nisam htjela biti s tobom nasamo usred noći, na mjestu koje ne znam. Od tad sam se osjetila ugroženo. Tada sam se osjećala…”

Lečić je potom prekida:

“Zašto?”

Štajnfeld pak nastavlja:

“…Nepoštovano od tebe. Da li ti to možeš razumjeti ili ne?”

Lečić: “Ja mogu razumjeti, ali to je velika greška. To je moje iskazivanje nježnosti, a ne nepoštovanje. To je dostignuće. Da si ti došla do tog stupnja moje zainteresiranosti da kod mene izazivaš tu emociju. Jesi li normalna? To je za čast, a ne za osjećaj ugroženosti. Zaista najozbiljnije mislim, a ti nemoj povjerovati. Što ti misliš da to ispada da sam ja netko tko svoj ku*ac usrećujem i stavljam seksualno u nekoga koga ne poštujem, da ga ponižavam, da podcjenjujem? Netko je zaslužio da ja to poželim. Imaš li uopće pojma tko sam ja?”

Nakon kraće stanke Štajnfeld odgovara:

“Znači da ne poštuješ moje NE?”

Lečić: “Ne funkcionira baš sve to tako. Ako ti ja kažem DA, onda da. Ako ti kažem NE, onda ne. To je bila jedna nepredviđenost, jedna igra u kojoj se može pojaviti nešto iracionalno. Ako si stvarno isfrustrirana sa mnom, nemoj mi se javiti"

Nakon te Lečićeve rečenice snimka završava.

Lečić negira optužbe

Ova snimka je kao dio dokaza predočena beogradskom Višem javnom tužiteljstvu u petak, kada je u prisutnosti odvjetnika Štajnfeld dopunila svoj iskaz o traumatičnom iskustvu kojeg je s javnosti, tada još ne otkrivajući ime počinitelja, podijelila u svom dokumentarnom filmu, snimljenom u Americi gdje trenutno i živi.

Tužiteljstvo sad treba donijeti odluku o daljnjem postupanju, a očekuje se da će Lečić biti pozvan da se izjasni o prijavi glumice. Prije nego je razgovaro s organima vlasti, Lečić je za portal Nova.rs dao kratak komentar:

“Ne mogu imati komentar na jednu tako osjetljivu temu, dok iz Tužiteljstva ne dobijem poziv i ne dobijem crno na bijelo da me je optužila za takvu stvar."

Potom se Lečić oglasio i kratkim priopćenjem u kojem niječe da je silovao Štajnfeld.

“Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države, i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovarati u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskreditira”, zaključio je.

Konačno, Lečić se oglasio i na svojem Twitter profilu gdje je tek kratko napisao: "Ljuuuuudi, samo polako."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:38