PROJEKT SARAH GILBERT

'IMAT ĆEMO CJEPIVO PROTIV KORONE VEĆ U RUJNU, 80 POSTO SAM SIGURNA U TO!' Imunologinja s Oxforda: 'Za dva tjedna počinjemo s testiranjem'

Ilustracija
 Jacek Sopotnicki / Alamy / Alamy / Profimedia

Cjepivo za koronavirus moglo bi biti dostupno već u rujnu, sudeći prema tvrdnjama profesorice imunologije sa Sveučilišta Oxford.

Naime, Sarah Gilbert trenutno sa svojim timom pokušava stvoriti cjepivo, a za Times je rekla da je 80 posto sigurna da će njezin tim u tom naumu uspjeti do jeseni ako sve bude išlo prema zacrtanom planu.

Prošlog mjeseca kazala je kako se nada da bi cjepivo moglo biti stvoreno do kraja 2020. no sada je iznijela optimističniji scenarij s obzirom na to da bi ispitivanja cjepiva na kojem radi trebala početi već unutar sljedeća dva tjedna.

- Mislim da postoji velika vjerojatnost da će ono djelovati na temelju drugih stvari koje smo napravili s ovom vrstom cjepiva - kazala je Gilbert za Times.

No, poručila je i da nitko ne može garantirati da će cjepivo funkcionirati.

Njezin tim je jedan od desetak timova diljem svijeta koji rade na pronalaženju cjepiva za koronavirus, a svoje cjepivo će testirati u zemlji s najbržim prijenosom virusa kako bi brzo dobili rezultate.

Britanska vlada dala je do znanja da ako cjepivo bude bilo dobro da je spremna financirati njegovu proizvodnju kako bi ono bilo što prije dostupno javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 14:00