OLAF SCHOLZ

‘Imat ćemo najveću europsku vojsku u NATO-u, godišnje ćemo na obranu trošiti 80 milijardi eura‘

Njemačka uz Sjedinjene Države trenutno zasigurno daje najveći doprinos NATO-u, rekao je njemački kancelar

Olaf Scholz 

 Ronny HARTMANN/AFP

Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO savezu, izjavio je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka uz SAD trenutno "zasigurno daje najveći doprinos" NATO-u, rekao je socijaldemokratski čelnik za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu skupine G7.

"Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Europi je u izgradnji i to je važno za ukupne obrambene kapacitete saveza", izjavio je Scholz tijekom tog razgovora.

Nakon ruske invazije 24. veljače, njemačka vlada najavila je osnivanje izvanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

"Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na obranu", dodao je kancelar.

"Njemačka će tad biti zemlja koja će najviše investirati na ovom području", dodao je.

Vodeća europska ekonomija time želi osigurati obranu svog teritorija i ispunjavanje svojih obveza prema NATO savezu i cilju od 2 posto BDP-a za obranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od 2 posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, s 500 tisuća vojnika koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990., do 200 tisuća koliko ih je danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 09:50