CHRISTIAN BRUCKNER

IMENOVAN ČOVJEK KOJI SE DOVODI U VEZU S NESTANKOM MADELEINE MCCANN! 'Rekao mi je da zna što se dogodilo, a onda mi pokazao video koji me prestravio'

 
Madeleine McCann i kuća u kojoj je živio njemački pedofil
 Profimedia, AFP

Muškarac koji se dovodi u vezu s nestankom Madeleine McCann 2007. godine zove se Christian Bruckner, otkrio je lokalni list Braunschweiger Zeitung. Muškarac se od prošle godine nalazi u zatvoru zbog silovanja i dilanja droge.

Braunschweiger Zeitung piše da je Bruckner punih 12 godina živio u Portugalu i bavio se dilanjem, provaljivanjem u vikendice i pljačkanjem turista. Samo 18 mjeseci od nestanka McCann, Bruckner je provalio u jedan apartman i silovao 72-godišnju Amerikanku. Imao je masku na glavi, a jadnu ženu je zavezao i brutalno silovao.

- Uživao je u mučenju - rekla je Amerikanka policajcima koji su došli na mjesto zločina.

Međutim, policiji je trebalo punih 12 godina da dođe do notornog kriminalca. Njegove tajne su izašle na vidjelo kada je deset godina nakon zločina pokazao prijatelju video na kojoj siluje ženu. Navodno je tijekom pijanstva rekao i da zna što se dogodilo s Madeleine McCann. Srećom, njegov prijatelj bio je dovoljno pribran da ode na policiju i prenese im što mu je Bruckner sve rekao.

Bruckner je i 2017. godine povezan s misterioznim slučajem nestanka male Maddie u Portugalu, ali portugalska policija nije vjerovala da je on počinitelj. Međutim, Nijemci su Brucknera povezali s dva vozila koja su viđena na istom mjestu gdje su McCannovi ljetovali.

Njemačka policija je objavila da slučaj vodi kao "sumnju na ubojstvo" te da su ustanovili način na koji je McCann ubijena. Prema saznanjima njemačkih istražitelja, ubojstvo nije bilo planirano te da je osumnjičenik prije sudjelovao u zločinima kao što su provale i krađe.

Za britansku policiju ovo je još uvijek slučaj nestale osobe, a nova saznanja objavljena u srijedu britanski istražitelji su nazvali "značajnim napretkom".

Britanski policajci su zamolili sve koji imaju bilo kakve informacije vezane za dva portugalska broja mobilnih telefona, da im se jave. Osumnjičeni 43-godišnji Nijemac je bio korisnik jednog broja, a s drugog broja je stigao poziv osobe s kojom je razgovarao 30 minuta. Poziv je stigao iz područja u kojem je neposredno prije toga Madeleine McCann posljednji put viđena.

Kronologija slučaja

Trogodišnja Britanka Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. godine iz spavaće sobe u portugalskom ljetovalištu Algarveu, dok su njezini roditelji bili na večeri s prijateljima u obližnjem restoranu. Tijekom večeri majka Kate McCann otišla je provjeriti svoje troje djece. Madeleine nije bila ondje. Policija je alarmirana, a oko 60 gostiju i zaposlenika pretraživali su kompleks do zore ne bi li našli nestalu djevojčicu.

U nadolazećim danima potraga se intenzivirala, stotine volontera su se pridružile, a granična policija i osoblje aviokompanija dobili su upute o slučaju i pozvani su na pojačan oprez.

Pet dana nakon nestanka kćeri oglasili su se njezini roditelji. McCannovi su u izjavi istaknuli da ne mogu opisati bol i očaj koji osjećaju.

Portugalska policija tada je smatrala da je Madeleine oteta, ali još uvijek živa i da je u Portugalu. Vrlo brzo imali su i prvog osumnjičenog, a bila je riječ o Britancu Robertu Muratu. Murat je tada imao 34 godine, a bavio se informatikom i nekretninama. Nikad ga nisu uhitili, a kasnije je dobio veliku odštetu zbog napisa u britanskim medijima.

Dana 26. svibnja policija je objavila opis muškarca koji je viđen kobne večeri, a koji je "nosio dijete ili objekt koji je mogao biti dijete", ali uspjeha nije bilo.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows Madeleine McCann who disappeared in Praia da Luz, Portugal on May 3, 2007. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

U lipnju iste godine šef portugalske policije priznao je da su svi ključni forenzički tragovi možda uništeni jer mjesto zločina nije bilo propisno zaštićeno. Mjesec dana kasnije britanska policija u Portugal šalje pse tragače kako bi pomogli u istrazi i kriminalističkoj inspekciji apartmana u kojem su odmarali McCannovi te automobilu koji su unajmili.

U kolovozu su istražitelji prvi put javno priznali da bi djevojčica mogla biti mrtva.

Policija je nedugo potom odbacila nagađanja da su roditelji osumnjičenici za ubojstvo svoje kćeri. McCannovi su ubrzo tužili portugalski tabloid Tal & Qual koji je tvrdio da su oni sumnjivci.

Dana 6. rujna portugalska policija je čak 11 sati ispitivala Kate McCann u svojstvu svjedokinje. Idućeg dana roditelji nestale djevojčice i službeno su postali osumnjičenici.

Prema toj teoriji, Madeleine je umrla od prevelike doze tableta za spavanje koje su joj roditelji dali kako bi mirno uživali u večeri. Nadalje, sakrili su njezino tijelo i prijavili nestanak, tvrdeći da je oteta, da bi nekoliko tjedana kasnije u iznajmljenom automobilu tijelo odvezli na nepoznato mjesto.

Gerry (L) and Kate McCann pose with boards portraiting their missing daughter Madeleine reading
AFP

Ovakav je scenarij portugalska policija ozbiljno istraživala jer su psi tragači nešto nanjušili u unajmljenom automobilu Renault Scenic. No, DNK analizom se pokazalo da vlasi pronađene u autu ne pripadaju Maddie, a Kate i Gerry McCann prestali su biti osumnjičeni u sedmom mjesecu 2008. godine.

U listopadu iste godine sa slučaja je maknut dotadašnji voditelj istrage Goncalo Amaral. Zamijenio ga je Paulo Rebelo, zamjenik ravnatelja portugalske policije.

Otac Gerry McCann u studenom je objavio video u kojem govori o uvjerenju da je njegovu obitelj predator promatrao u danima prije nestanka kćeri.

U siječnju 2008. godine sami McCannovi su objavili skicu osumnjičenog na temelju opisa jednog britanskog turista koji je u odmaralištu vidio 'jezivog čovjeka' za kojeg se vjerovalo da je mogao oteti njihovu kćer.

U travnju iste godine procurili su neki detalji s ispitivanja Kate McCann, a jedna španjolska televizija objavila je kako je majka rekla policajcima da je Madeleine bila uznemirena noć prije nego što je nestala jer joj majka nije došla kad je plakala.

Na prvu godišnjicu nestanka gospođa McCann zamolila je ljude da "mole kao ludi" za malenu djevojčicu. Nekoliko dana kasnije ostavku je podnio šef portugalske policije koji se morao nositi s brojnim kritikama.

U ljeto 2008. godine portugalska policija maknula je status osumnjičenika s McCannovih, ali i s Roberta Murata. Istovremeno, portugalski detektiv Amaral u svojoj je knjizi ustvrdio da je Madeleine preminula u apartmanu.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je i intenzitet istrage kopnio. U travnju 2010. godine Gerry McCann izjavio da je jako frustrirajuće što portugalska i britanska policija aktivno ne traže njegovu kćer.

U studenom su roditelji potpisali ugovor o izdavanju knjige o nestanku svoje kćeri, a knjiga je izašla u svibnju 2011. godine. Potom su u otvorenom pismu zatražili od tadašnjeg premijera Davida Camerona da pokrene neovisnu reviziju svih informacija koje su povezane s nestankom malene Madeleine.

An undated handout photograph released by the Metropolitan Police in London on June 3, 2020, shows Madeleine McCann who disappeared in Praia da Luz, Portugal on May 3, 2007. - German police said Wednesday they have identified a new suspect in the mysterious disappearance of British girl Madeleine McCann in 2007.
AFP

Godine 2012. objavljena je kompjuterski stvorena slika kako bi Madeleine mogla izgledati kao devetogodišnjakinja, gotovo istovremeno su portugalske vlasti objavile da ne namjeravaju ponovno pokretati istragu.

Scotland Yard u srpnju 2013. godine otkriva da ima nove dokaze i nove svjedoke u slučaju i da otvara službenu istragu. Rekli su da istražuju 38 osoba, dok su u listopadu objavili da imaju 41 potencijalnog sumnjivca. Portugalska policija ipak je ponovno otvorila slučaj, vodeći ga zajedno sa Scotland Yardom, pravdajući svoj potez novim detaljima u istrazi.

U lipnju 2014. policija pretražuje teren u mjestu Praia da Luz, uključujući i grmovito područje jugozapadno od kompleksa Ocean Club u kojem je obitelj McCann odmarala. Nije pronađeno ništa bitno. Mjesec dana kasnije ispitana su četiri nova sumnjivca, no bez rezultata. U prosincu je ispitano još 11 osoba koji nisu bili u ulozi osumnjičenih.

Police investigating the disappearance of British girl Madeleine McCann search the area of scrubland near the holiday apartment in Praia da Luz, near Lagos, where she vanished seven years ago, on June 4, 2014. The joint Portuguese-British operation could last up to a week, and take in three different patches of land, according to Portuguese media reports.  AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG (Photo by FRANCISCO LEONG / AFP)
AFP

U veljači 2017. godine roditelji su izgubili tužbu protiv Amarala zbog navodnih kleveta iz njegove knjige. On je tvrdio da je Madeleine preminula u apartmanu, a da su se njezini roditelji riješili tijela. Vrhovni portugalski sud odbacio je tužbu zbog zakona o slobodi izražavanja.

U travnju iste godine policija je statusa osumnjičenika oslobodila četiri osobe koji su bili predmet istraživanja.

Godinama nije bilo važnijih novih informacija, sve dok njemačka policija jučer nije objavila da imaju novog osumnjičenika.

Njemački tužitelj: 'Pretpostavljamo da je Madeleine McCann mrtva'

Njemački tužitelj rekao je u četvrtak da se radi na pretpostavci da je Madeleine McCann, britanska djevojčica koja je nestala u Portugalu 2007. mrtva, nakon što je identificirao njemačkog pedofila kao sumnjivca za ubojstvo.

"Pretpostavljamo da je djevojčica mrtva", rekao je državni tužitelj iz Braunschweiga, Hans Christian Wolters. "Ured državnog tužitelja u Braunschweigu istražuje 43- godišnjeg njemačkog državljanina kao sumnjivca za umorstvo."

Rekli su da ovaj slučaj tretiraju kao potencijalno ubojstvo i da su pronašli kojom je metodom ubijena McCann. Tijelo nikad nije pronađeno.

"Sve što smo ikad željeli je pronaći je, otkriti istinu i one koji su odgovorni privesti pravdi", izjavili su njezini roditelji Kate i Gerry, prije nego što je njemački tužitelj iznio svoje mišljenje.

"Nikad se nećemo odreći nade da pronađemo Madelene živu, no koji god ishod bio, moramo znati jer moramo pronaći mir."

Policija je rekla da želi razgovarati s dosad neidentificiranom drugom osobom koja je razgovarala s njemačkim sumnjivcem s portugalskog broja 3. svibnja 2007., u vrijeme kad je nestala McCann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 11:06