REPORT GOJKA DRLJAČE

Imperial College na uzroku 167.600 Engleza utvrdio usporavanje zaraze uz zaraznije sojeve virusa

Najjasniji dokazi usporavanja zaraze mogu se vidjeti u JZ i JI Engleskoj, dok središnji teritorij i sjever još imaju rast
Cijepljenje u Engleskoj
 Adrian Dennis/AFP

Imperial College London objavio je nalaze React-1 studije prema kojoj se prevalencija virusa u Engleskoj počela smanjivati. Istraživači su došli do zaključka da se tzv. reprodukcijski broj R, koji mjeri prosječni broj ljudi koje zarazi jedna osoba, polako počeo smanjivati. Njihova središnja procjena jest da je prošli tjedan R bio 0,98, a što znači da bi broj infekcija polako trebao početi padati. Taj nalaz baziran je na analizi 167.600 nosnih briseva na reprezentativnom uzorku engleske populacije između 6. i 22. siječnja.

Treba pojasniti kako je u strahu od novih, zaraznijih sojeva virusa britanski premijer Boris Johnson najavio nacionalni lockdown koji bi trebao trajati još pet tjedana. Otvara se pitanje koliko točno pri trenutnoj okuženosti opasnije mutacije virusa ubrzavaju širenje zaraze, ako je vrlo veliko istraživanje na reprezentativnom uzorku pokazalo kako ključni indikator (R broj) pada.

Inače, najjasniji dokazi usporavanja zaraze mogu se vidjeti u jugozapadnoj i jugoistočnoj Engleskoj, dok središnji teritorij i sjever još imaju rast.

Istraživanje je procijenilo kako je u razdoblju dok je vođeno bilo zaraženo 1,57 posto engleske populacije, a najveća okuženost od trenutačnih 2,83 posto zabilježena je u Londonu.

Službena procjena vlade bila je R između 0,8 i 1,0 i za Britaniju i za Englesku, dok je samo tjedan ranije službena procjena iznosila 1,2-13.

Ispod je grafikon tjedne promjene broja slučajeva u Velikoj Britaniji od početka listopada 2020. godine. Na grafikonu je jasno vidljiva promjena trenda od 4. siječnja 2021, kada se počeo bilježiti pad broja slučajeva u odnosu na prošli tjedan. Zanimljivo je da je uz taj pozitivni trend, koji bi trebao donijeti rasterećenje engleskog bolničkog sustava, krenula priča o puno višoj zaraznosti novih mutacija SARS-CoV-2 virusa.

image
Tjedno kretanje broja zaraženih
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40