REPORT GOJKA DRLJAČE

Imperial College objavio rezultate studije koja bi mogla imati važnu ulogu u slučaju pojave novih sojeva

Istraživanje je počelo u rujnu 2020. godine te su u njoj ciljano ispitivali T-stanice stvorene zahvaljujući ranijim običnim prehladama
 Jack Taylor/AFP

Nova studija Imperial College London objavljena u ponedjeljak dokazuje kako T-stanice imaju vitalnu ulogu u osiguranju imunološke zaštite kod infekcije SARS-CoV-2 virusom, a te kros-reaktivne T-stanice mogu se razviti kod prethodnih infekcija koronavirusima obične prehlade. Studija je počela u rujnu 2020. godine te su u njoj ciljano ispitivali T-stanice stvorene zahvaljujući ranijim običnim prehladama. Od ukupno 52 kućnih kontakata nakon izlaganja SARS-CoV-2 virusu, onih 26 koji nisu razvili infekciju imali su signifikantno više razine T-stanica. Znanstvenici Imperiala nisu postavili tezu koliko bi dugo mogla trajati imunološka zaštita T-stanica stečena nakon obične prehlade, ali su sada sigurni kako ranije infekcije konoronavirusima običnih prehlada mogu spriječiti razvoj Covid-19 bolesti.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, a njezina praktična vrijednost temelji se na spoznaji kako unutrašnji proteini SARS-CoV-2 virusa koje napadaju T-stanice mogu biti novi cilj u dizajniranju novih cjepiva za Covid-19. To je važna spoznaja jer trenutačna Covid-19 cjepiva ciljaju vrške proteina koji redovito mutiraju. Primjerice, omicron varijanta virusa toliko je mutirala da su postojeća cjepiva protiv nje puno manje učinkovita nego kad je u pitanju originalni ili delta soj virusa. Za razliku unutrašnji proteini koje ciljaju T-stanice mutiraju puno sporije, te se pretpostavlja kako bi cjepiva koja bi ih napala mogla imati dugotrajniju visoku učinkovitost nego postojeća. Nove generacije cjepiva mogle bi aktivirati adekvatnu reakciju T-stanica koja će zaštiti ljudski organizam od sadašnjih i budućih mutacija SARS-CoV-2 virusa. Za razliku, postojeća cjepiva prvenstveno su se fokusirala na reakciju antitijela, dok praćenje reakcije T-stanica nije bilo toliko u fokusu.

Studija ne poručuje kako bi se jednostavno trebalo prehladiti da bi se spriječila buduća infekcija SARS-CoV-2 virusom.

Studija bi mogla imati vrlo veliku važnost u slučaju pojave novih mutiranih sojeva SARS-CoV-2 virusa koji bi mogli biti i zarazniji i opasniji.

Iako se kod omicron soja pokazalo da je puno zarazniji nego delta i raniji sojevi, te se širi strelovito, ipak je bezazleniji. No, to ne znači da nije i neće uvesti zdravstvene sustave u goleme probleme. Primjerice, u Sjedinjenim državama upravo je premašen rekordni broj hospitaliziranih iz prošle zime. Iako među tim hospitaliziranim u pojedinim američkim bolnicama ima više od 50 posto onih koji su u bolnice zbog nekog drugog zdravstvenog problema, broj zaraženih u bolnicama sada je toliki velik da su doktori i sestre na izmaku snaga. Omicron se nadovezao na četvrti delta val, a medicinsko osoblje već je bilo iscrpljeno. The New York Times objavio je priču o mentalnom zdravlju iscrpljenih doktora i sestara kao sve većem javnozdravstvenom problemu. Razdoblje u kojem je medicinsko osoblje bilo okruženo ogromnim brojem ljudi koji prolaze agonije te umiru traje dvije godine.

Brif:

1 EU je dala veto na međusobno spajanje dva najveća južnokorejska brodogradilišta, Daewoo Shipbuldinga i Hyundai Heavy Industriesa. To spajanje brodogradilišta trebalo je vrijediti oko 2 milijarde dolara, ali je EK ocijenila da će donijeti nižu razinu tržišne kompetetivnosti.

2 Na globalnoj razini samo u prvom tjednu godine kompanije su izdale obveznice vrijedne 101 milijardu dolara. Direktori se boje rasta troškova zaduživanja pa emitiraju dug dok su kamate još niske.

3 Pfizer razvija hibridno cjepivo koje će objediniti dizajn originalnog mRNA cjepiva s onim koji će osigurati zaštitu protiv omicrona.

Preporuke dnevnog štiva:

"Otkucavajuća bomba kripto fašizma" - naivni pogled na svijet ili realnost?

Njemački viškovi u vanjskoj trgovini kontinuirano padaju od 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:51