NA PUTU DO ENGLESKE

Improvizirani čamac s migrantima potonuo u La Mancheu, među četvero poginulih je i jedan adolescent

Od početka godine prometne vode La Manchea pokušalo je prijeći više od 45.000 migranata

Ilustrativna fotografija

 HO/Prefecture maritime de la Manche/AFP

Među četiri migranta koji su u srijedu smrtno stradali u La Mancheu, kad je njihov improvizirani čamac potonuo na putu prema Engleskoj, je i jedan tinejdžer, rekao je dužnosnik regije Kent, Roger Gough.

Istaknuo je da su lokalne vlasti zbrinule dvanaestero maloljetnika bez pratnje. Oni su bili među 39 osoba koje su preživjele brodolom.

Ministarstvo unutarnjih poslova AFP-u nije potvrdilo Goughove informacije, već se pozvalo na podatke dobivene od medicinskog vještaka.

"Spašene su ukupno 43 osobe, od kojih je, nažalost, četvero umrlo", rekao je u četvrtak glasnogovornik britanske vlade.

Brodolom se dogodio otprilike godinu dana nakon prethodnog brodoloma u kojemu je, u nastojanju da stigne do britanske obale, smrtno stradalo 27 migranata.

Trenutačno su temperature na migrantskoj ruti između Engleske i Francuske vrlo niske.

Od početka godine prometne vode La Manchea pokušalo je prijeći više od 45.000 migranata. Britanske vlasti u srijedu su u osam brodova otkrile 401 migranta.

Pitanje migranata vrlo je osjetljivo za konzervativnu vladu koja je obećala da će Brexit omogućiti zemlji da "povrati kontrolu" nad svojim granicama.

London je sredinom studenoga potpisao novi sporazum s Parizom nastojeći ojačati partnerstvo i zajedničku borbu protiv ilegalne imigracije, a premijer Rishi Sunak ovaj tjedan najavio je novi paket mjera za odvraćanje migranata od pokušaja opasnog prijelaza La Manchea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:31