COP28

Incident na klimatskom samitu: Lukašenko je htio biti na zajedničkoj fotografiji, uslijedio je hladan tuš...

Litva i Latvija, dvije bivše sovjetske republike, među najžešćim su ruskim kritičarima i zagovornicima povećanja masivne vojne pomoći Kijevu

Bjeloruski diktator na klimatskom samitu COP28

 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia/Giuseppe Cacace/afp/profimedia

Šefovi država Litve, Latvije i Poljske odbili su u petak pozirati na službenoj fotografiji svjetskih čelnika na klimatskom samitu COP 28 zbog prisutnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Šefovima država i vlada koji su se okupili u Dubaiju na pregovorima UN-a o klimi pridružio se i Lukašenko, kojeg čelnici Europske unije (EU) optužuju za represiju protiv bjeloruske oporbe i za savezništvo s Rusijom.

Čelnici Litve, Latvije i Poljske - svi vjerni saveznici Ukrajine - opravdali su svoju odluku da se ne pojave na tradicionalnoj fotografiji otvaranja, tzv. "family photo", COP28 prisutnošću bjeloruskog moćnika.

"Mi to zovemo ‘obiteljskom fotografijom‘, Lukašenko nije dio naše obitelji", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda u izjavi poslanoj AFP-u.

"Bilo bi licemjerno stajati rame uz rame s čelnikom zemlje koja je postala pozadinska baza za rusku agresiju protiv Ukrajine i raspravljati o budućnosti svijeta i klimatskim promjenama kao da to nije ništa", rekao je Nauseda.

Litva i Latvija, dvije bivše sovjetske republike, među najžešćim su ruskim kritičarima i zagovornicima povećanja masivne vojne pomoći Kijevu.

Dvije zemlje i Poljska optužile su vlasti u Minsku da su orkestrirale priljev migranata u EU, u pokušaju destabilizacije regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:28