OŠTEĆENA PRUGA

INCIDENT NA SLOVENSKOJ OBALI Nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina, koji je tekao u zemlju

 
 Božidar Vukičević / CROPIX

Vodoopskrba na slovenskoj obali nije ugrožena nakom sinoćnje nesreće u kojoj je nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica u zemlju po prvim informacijama iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina, potvrdio je u srijedu Rižanski vodovod iz Kopra, lokalni opskrbljivač vode za taj dio Slovenije koji opslučuje 90-ak tisuća korisnika.

U dva vagona teretne kompozicije koja je u utorak navečer vozila prema Kopru bilo je 125.000 litara kerozina, a vlak je iz tračnica iskočio u tunelu Hrastovlje, pri čemu je kerozin tekao u zemlju, na području trase lokalnog vodovoda.

I dalje je u tijeku sanacija posljedica nesreće, te ispumpavanje kerozina koji nije istekao u zemlju.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Nesreća se dogodila kasno u utorak navečer nekih tri kilometra od izvora rijeke Rižarne na koju je priključen lokalni vodovod i na mjestu 100 metara višoj nadmorskoj visini od mjesta crpilišta.

U nesreći je jako oštećen taj dio željezničke pruge na trasi Ljubljana-Koper, objavile su Slovenske željeznice.

Dodaju da bi oštećenja ipak mogla biti sanirana u roku od nekoliko dana, nakon čega će se opet promet redovito odvijati.

Riječ je o za Sloveniju strateškom željezničkom pravcu prema luci Koper, jednoj od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu. Do otvaranja pruge Ljubljana-Koper gradove će povezivati organizirani autobusni prijevozi.

Uzroci nesreće i prevrtanja dijela kompozicije vlada s kerozinom u tunelu Hrastovlje do sada nisu utvrđeni, a istraga o nesreći s ekološkim posljedicama se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:38