PUTIN U NEW DELHIJU

Indija dogovorila sporazume o trgovini i oružju s Rusijom, iako njima riskira američke sankcije

Dvije zemlje potpisale su 28 investicijskih sporazuma, uključujući i sporazume o čeliku, brodogradnji, ugljenu i energiji

Narendra Modi i Vladimir Putin

 Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta predsjednika Vladimira Putina New Delhiju, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.

Putin je otputovao u Indiju u pratnji ruskih ministara obrane i vanjskih poslova, u vrijeme izuzetno zategnutih odnosa između Rusije i SAD-a, također ključnog indijskog partnera, koji je izrazio rezerve po pitanju rastuće vojne suradnje između Moskve i New Delhija.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon razgovora Putina i indijskog premijera Narendre Modije rečeno je da su Rusija i Indija "ponovile svoju namjeru za jačanjem obrambene suradnje, uključujući i zajednički razvoj proizvodnje vojne opreme".

Uz sporazum da će Indija proizvesti jurišne puške AK-203, Rusija je rekla da je zainteresirana da Indiji i dalje isporučuje sustave protuzračne obrane S-400.

Indijski ministar vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla rekao je da su dvije zemlje potpisale 28 investicijskih sporazuma, uključujući i sporazume o čeliku, brodogradnji, ugljenu i energiji. Dodao je da se trenutno primjenjuje sporazum iz 2018. godine o raketnim sustavima S-400.

"Isporuke su počele ovaj mjesec te će se nastaviti", rekao je, misleći na S-400.

Sporazumom o kupovini vojne opreme s Moskvom Indija riskira američke sankcije.

Ruska naftna kompanija Rosneft rekla je da je potpisala ugovor s tvrtkom Indian Oil o opskrbi Indije s oko 2 milijuna tona nafte do kraja 2022. godine.

Dvije zemlje također su potpisale memorandum o razumijevanju prema kojemu Rusija Indiju treba neprekidno opskrbljivati ugljenom u svrhu podrške njezinoj proizvodnji čelika.

Putin i Modi također su raspravljali o situaciji u Afganistanu, izrazivši svoju obvezu da osiguraju da zemlja više nikad ne postane sigurna luka za međunarodni terorizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:37