‘SIMBOL ROPSTVA‘

Indija mijenja ime?

Čelnici vladajuće stranke tvrde da su naziv Indija uveli britanski kolonijalisti i da je ‘simbol ropstva‘

Navijači indijske kriket reprezentacije koji se još nazivaju i Bharat Army

 Izhar Khan/Nurphoto Via Afp

Vlada premijera Narendre Modija zamijenila je naziv Indija sanskrtom u pozivnicama za večeru poslanim gostima koji sudjeluju na ovotjednom summitu Grupe 20, što je samo nastavak napora njegove hinduističke nacionalističke stranke da eliminira ono što vidi kao nazive iz kolonijalnog doba.

Tako se i indijska predsjednica Droupadi Murmu naziva "predsjednicom Bharata" umjesto "predsjednicom Indije" u pozivnici poslanoj sudionicima G20. Nacija s više od 1,4 milijarde ljudi službeno je poznata pod dva imena, Indija i Bharat, no prvo se najčešće koristi, kako u zemlji tako iu inozemstvu.

Bharat je drevna sanskrtska riječ za koju mnogi povjesničari vjeruju da potječe iz ranih hinduističkih tekstova. Riječ također znači Indija na hindskom.

Promjenu nomenklature podupiru dužnosnici Modijeve Bharatiya Janata stranke. Tvrde da su naziv Indija uveli britanski kolonijalisti i da je "simbol ropstva". Britanci su vladali Indijom oko 200 godina dok zemlja nije stekla neovisnost 1947. godine.

"Još jedan udarac ropskom mentalitetu", rekao je visoki izabrani dužnosnik države Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami, na X-u, ranije poznatom kao Twitter. Dhami, koji je vođa Modijeve vladajuće stranke, podijelio je pozivnicu za večeru poslanu gostima G20 u svojoj objavi.

Modijeva stranka dugo je pokušavala izbrisati imena povezana s mogulskom i kolonijalnom prošlošću Indije, piše AP.

Godine 2015. poznata ulica Aurangzeb u New Delhiju, nazvana po mogulskom kralju, promijenjena je u Ulicu dr. APJ Abdul Kalam nakon prosvjeda čelnika Modijeve stranke. Prošle je godine vlada također preimenovala aveniju iz kolonijalnog doba u srcu New Delhija koja se koristi za svečane vojne parade.

Modijeva vlada kaže da su promjene imena pokušaj povratka indijske hinduističke prošlosti.

Indijske oporbene stranke su, međutim, kritizirale taj potez.

“Iako nema ustavnih prigovora da se Indija naziva “Bharat”, što je jedno od dva službena imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko glupa da se u potpunosti odrekne “Indije”, koja ima nesagledivu vrijednost robne marke izgrađenu preko stoljeća,” rekao je oporbeni zastupnik Shashi Tharoor na X-u.

Tharoor je rekao da bi Indijci trebali "nastaviti koristiti obje riječi umjesto da se odreknu svog prava na ime koje odiše poviješću, ime koje je priznato u cijelom svijetu."

Sporovi oko “Indije” nasuprot “Bharata” dobili su maha otkako su oporbene stranke u srpnju najavile novi savez — pod nazivom INDIJA — kako bi svrgnule Modija i porazile njegovu stranku prije nacionalnih izbora 2024. Akronim je kratica za Indian National Developmental Inclusive Alliance.

Od tada su neki dužnosnici Modijeve stranke zahtijevali da se zemlja zove Bharat umjesto Indija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2024 22:47