NUKLEARNE SILE

Indija objavila da je slučajno ispalila projektil na Pakistan: ‘Incident je mogao eskalirati u kritičnu situaciju‘

Visoki pakistanski sigurnosni dužnosnik rekao je kako je incident podigao uzbunu i da je mogao eskalirati u kritičnu situaciju

ilustrativna fotografija

 EyePress News/EyePress via AFP

Indija je u petak priopćila da je projektil kojim je ovaj tjedan pogodila Pakistan ispalila slučajno “uslijed tehničkog kvara”, iznijevši tako svoju verziju priče nakon što je Pakistan pozvao njezinog izaslanika na konzultacije.

Indija je navela da se kvar, koji je uzrokovao ispaljivanje projektila, dogodio prilikom rutinske kontrole.

“Dana 9. ožujka 2022., tijekom rutinskog procesa održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila”, navelo je u svom priopćenju indijsko ministarstvo obrane.

“Saznali smo da je projektil pao na područje Pakistana. Iako duboko žalimo zbog ovog incidenta, veliko nam je olakšanje to što nitko nije stradao”, dodaje se u priopćenju.

Navedeno je također da je indijska vlada o ovome “zauzela ozbiljan stav i naredila istragu na visokoj razini”.

Visoki pakistanski sigurnosni dužnosnik rekao je za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman, da je incident podigao uzbunu i da je mogao eskalirati u “kritičnu situaciju”.

“Njihova objava da je riječ o projektilu bila je vrlo nonšalantna. Što to govori o njihovim sigurnosnim mehanizmima i tehničkoj stručnosti za rukovanje tim vrlo opasnim oružjem?”, upitao se pakistanski dužnosnik.

“Međunarodna zajednica mora povesti računa o tome”, dodao je.

Vojni stručnjaci već su upozoravali na opasnost od nesreća ili pogrešnih proračuna koji se mogu dogoditi ovim susjednim nuklearno naoružanim zemljama koje su vodile tri rata i brojne manje oružane sukobe, najčešće zbog spora oko Kašmira.

Posljednjih mjeseci te su se napetosti smanjile, no ovaj je incident, možda prvi takav, sad pokrenuo pitanja o sigurnosnim mehanizmima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:40