POSEBNA REZOLUCIJA

Indija ozbiljno kreće u promjenu imena, oporba u nevjerici: ‘Izgubit ćemo neprocjenjiv brend‘

Hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija namjerava ukinuti službenu upotrebu engleskog imena te zemlje

Delhi

 Sajjad Hussain/Afp

Indija, najmnogoljudnija država na svijetu, uskoro će se službeno zvati - Bharat. Hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija namjerava ukinuti službenu upotrebu engleskog imena te zemlje zbog čega je sazvala izvanrednu petodnevnu sjednicu parlamenta kako bi provela posebnu rezoluciju kojom bi se dala prednost korištenju imena Bharat.

I u pozivima na službenu večeru koje je sudionicima ovotjednog summita skupine G20 u New Delhiju uputila indijska predsjednica Droupadi Murmu ona je nazvana "predsjednicom Bharata", što je sanskrtski naziv za Indiju.

Bharat potječe iz drevnog sanskrtskog teksta "Rgveda", napisanog oko 1500. godine prije Krista, koji spominje klan Bharata kao jedno od glavnih plemena koja zauzimaju područje danas poznato kao sjeverna Indija.

Legendarni kralj

To je i ime legendarnog kralja koji se pojavljuje u sanskrtskom epu "Mahabharata", za kojeg Hindusi tvrde da je bio otac indijske rase. Godine 1949., kada je sastavljen nacrt Ustava Indije, donesena je odluka o službenom nazivu zemlje. Budući da se odbor razdvojio oko toga treba li biti Indija ili Bharat, konačno je donesena odluka da treba biti oboje, a naziv Hindustan u potpunosti je odbačen. Tako početni redak indijskog Ustava, koji je napisan na engleskom jeziku, kaže: "Indija, to jest Bharat, bit će savez država".

Kako prenose inozemne agencije, prošli je tjedan i Mohan Bhagwat, šef organizacije Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), koja je ideološka okosnica Modijeva BJP-a, pozvao Indijce da prestanu koristiti ime Indija. "Naša zemlja je Bharat. Morat ćemo prestati koristiti riječ Indija i početi prakticirati naziv Bharat na svim područjima. Morat ćemo našu zemlju nazvati Bharat i objasniti to drugima", rekao je šef RSS-a.

image

Narendra Modi

Yasuyoshi Chiba/Afp

Indijske vlasti sve više mijenjaju nazive koji su engleski ili muslimanski. Prilikom prošlogodišnjeg preimenovanja Raj Patha, što znači Kraljev put, u Kartavya Path u Delhiju, Modi je čestitao Indiji na njezinoj "slobodi od još jednog simbola ropstva britanskog Raja". Imena koja se odnose na muslimanske mogulske vladare, koje BJP opisuje kao kolonizatore, također su izbrisana.

Opozicija se buni, ali malo toga može napraviti. Mamata Banerjee, glavna ministrica Zapadnog Bengala, nazvala je to "očiglednim pokušajem iskrivljavanja povijesti zemlje". Shashi Tharoor, političar iz glavne oporbene Kongresne stranke, poručio je da "Iako nema ustavnih prigovora da se Indija naziva ‘Bharat‘, što je jedno od dva službena imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko glupa da se potpuno odrekne ‘Indije‘ koja ima neprocjenjivu vrijednost robne marke, izgrađenu više od stoljeća".

Nisu ni prvi, ni zadnji

Indija nije prva, a vjerojatno ni posljednja država koja će promijeniti naziv. U susjedstvu, Šri Lanka se dugo zvala Cejlon. Burmanska vladajuća hunta, pak, odlučila je 1989. zemlju nazvati Mjanmar. Prošle je godine Turska odlučila koristiti izvornu verziju - Türkiye. To ime se koristi još od 29. listopada 1923. godine kada je Turska proglasila svoju neovisnost.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da "novo ime reprezentira i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji mogući način". U Africi se današnja Demokratska Republika Kongo prije zvala Zair, a bivša Gornja Volta danas je Burkina Faso. Ima toga i u Europi. Prije sedam godina češki je državni vrh odlučio da će naziv Czechia biti kraća alternativa naziva zemlje na engleskom jeziku umjesto Czech Republic, a Makedonija je promijenila naziv u Sjeverna Makedonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:53