ESKALIRAJUĆI SPOR

Indija protjerala kanadskog diplomata, dali mu rok od pet dana na napusti zemlju

Kanadski premijer Justin Trudeau tvrdi da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom vođe separatista Sikha

Justin Trudeau 

 Adi Weda/AFP

Indija je u utorak objavila da kanadski diplomat mora napustiti zemlju u roku od pet dana, a odluka je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Ottawa protjerala glavnog obavještajca te južnoazijske države i optužila ga za ulogu u ubojstvu vođe Sikha.

Ovo je najnoviji razvoj događaja u eskalirajućem sporu dviju zemalja.

Kanada je u ponedjeljak objavila da "aktivno istražuje vjerodostojne optužbe" koje povezuju agente indijske vlade s ubojstvom u Britanskoj Kolumbiji u lipnju.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanik Kanade u New Delhiju pozvan na razgovor i obaviješten o odluci o protjerivanju.

"Odluka odražava sve veću zabrinutost indijske vlade zbog upletanja kanadskih diplomata u naša unutarnja pitanja i njihove umiješanosti u aktivnosti protiv Indije", navelo je ministarstvo.

"Diplomatu je rečeno da napusti Indiju u idućih pet dana", dodaju.

Indija je u utorak odbacila kanadsku optužbu kao "apsurdnu i motiviranu".

Hardeep Singh Nijjar ubijen je 18. lipnja iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyju u Britanskoj Kolumbiji. On je podržavao domovinu Sikha u obliku neovisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao "terorista".

Sjedinjene Države "duboko su zabrinute" zbog optužbi kanadskog premijera Justina Trudeaua da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom vođe separatista Sikha, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"Duboko smo zabrinuti zbog optužbi koje je danas iznio premijer Trudeau", priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Adrienne Watson.

"U redovnom smo kontaktu s našim kanadskim partnerima. Ključno je da se kanadska istraga nastavi i da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde", navodi se u priopćenju.

I Australija se oglasila.

"Australija je duboko zabrinuta zbog ovih optužbi", rekao je u utorak glasnogovornik ministrice vanjskih poslova Penny Wong.

Velika Britanija priopćila je u utorak da je u bliskom kontaktu s kanadskim partnerima zbog "ozbiljnih optužbi" iz Ottawe da je indijska vlada umiješana u ubojstvo vođe Sikha u Kanadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 14:22