DRASTIČNI RAST

Indija se približava milijunu zaraženih, samo u zadnja 4 dana zabilježili 100.000 slučajeva

Najmnogoljudnija zemlja svijeta bori se s nedostatkom kreveta i opreme. U tjedan dana zarazilo se 100.000 ljudi.
Ilustracija
 Arun Sankar

Indija se rapidno približava milijuntom slučaju zaraze koronavirusom. Ova najmnogoljudnija zemlja svijeta je u posljednjih četiri dana zabilježila gotovo 100.000 novih slučajeva u proteklih tjedana, prenosi CNN.

Samo u posljednjih 24 sata objavljeno je 28.498 slučajeva čime je sveukupan broj narastao na 906.752. U nedjelju je zemlja zabilježila četvrti uzastopni dan s najvećim dnevnim skokovima, a ako se tren nastavi Indija će do kraja tjedna imati milijun zaraženih Covidom-19. Nakon SAD-a i Brazila, Indija ima najveći broj zaraženih. Od posljedica zaraze je prema podacima ministarstva zdravstva umrlo 23,727 ljudi.

image
Arun Sankar

Skok u broju slučajeva natjerao je neke gradove, poput Bangalorea u kojem živi više od 8,5 milijuna ljudi, da ponovno uvedu mjere potpunog zatvaranja u trajanju od tjedan dana. Trgovinski centri i kina u gradu su zatvoreni od utorka (14.srpanj), javni prijevoz je obustavljen, a trgovine će nuditi osnovne potrepštine u skraćenom radnom vremenu.

Virus nije zaobišao ni neke poznate bollywoodske zvijezde koje s,u nakon što su pozitivno testirane tijekom vikenda, zaprimljene u bolnicu. Superzvijezda Amitabh Bachchan bio je u ''stabilnom'' stanju nakon što je zaprimljen u bolnicu u Mumbaiju. On i njegov sin Abhishek Bachchan rezultirali su pozitivni na virus. U bolnicu je zaprimljena i Abhiskekova supruga, također popularna glumica Aishwarya Rai Bachchan.

Prošlog tjedna, dužnosnik ministarstva zdravlja Rajesh Bhushan rekao je na konferenciji za novinare da su se "lokalizirane epidemije" dogodile u "nekoliko geografskih područja", ali da Indija bolje upravlja epidemijom od ostalih zemalja unatoč populaciji od 1,3 milijarde ljudi.

image
Arun Sankar

Bhushan je rekao da je stopa slučajeva u Indiji s obzirom na broj stanovnika i dalje ''među najnižima u svijetu''. Indija je 9.srpnja zabilježila 538 slučajeva na milijun ljudi, rekao je.

-Također, naglašavamo da je broj slučajeva na milijun stanovnika u nekim zemljama barem 16-17 puta veći uspoređujući s Indijom. Imamo 15 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, dok postoje zemlje u kojima je to 40 puta veći broj - rekao je Bhushan.

Prema Indijskom vijeću za medicinska istraživanja Indija je do utorka testirala preko 12 milijuna ljudi. Ima 311.565 aktivnih slučajeva, a 571.460 ljudi se oporavilo.

No pandemija je teško pogodila zdravstvene sustave koji se bore s nedostatkom kreveta i medicinske opreme. Prošlog tjedna je premijer Narendra Modi prisustvovao otvaranju nove privremene bolnice od 10.000 kreveta u New Delhiju kako bi se smanjilo opterećenje na gradski sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 08:26