ZATEGNUTI ODNOSI

Indija ‘sisa‘ rusku naftu, ali Putin ima veliki problem: ‘Kod njih su milijarde od kojih nemamo ništa...‘

Prekid pregovora Moskve i New Delhija pokazuje u kolikoj je mjeri američka valuta i dalje izuzetno važan element svjetske trgovine

Ruski predsjednik Vladimir Putin s indijskim premijerom  Modijem

 Sergei Bobylyov/Afp

U jeku sankcija Zapada, Indija i Rusija nastoje potaknuti trgovinu rupijama i rubljama. Ruska Gazprombank proširila je svoje veze s bankama u Indiji kako bi ubrzala trgovinu." Tako je prije nešto više od dva tjedna, 17. travnja, pisao Hindustan Times.

"Rusija je akumulirala milijarde rupija u indijskim bankama koje ne može koristiti", rekao je u petak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukazujući na rastući trgovinski suficit, prenosi Bloomberg. "Problem je to", rekao je Lavrov na marginama sastanka Šangajske organizacije za suradnju. "Moramo iskoristiti taj novac. Kako bi se to ostvarilo, rupije moraju biti prebačene u drugu valutu, i o tome se sada raspravlja."

Problem je konverzija

Moskva je još 2014. godine pokrenula operaciju dedolarizacije, smanjenja ovisnosti o dolaru, svjesna da će novi udar na Ukrajinu izazvati američke sankcije.

U petak Hindustan Times piše da konverzija postaje preprekom trgovini u rubljama i rupijama. Dan ranije Reuters objavljuje da su Indija i Rusija prekinule nastojanja da dogovore bilateralnu trgovinu u rupijama. S velikim trgovinskim jazom u korist Rusije, Moskva vjeruje da će završiti s godišnjim viškom rupija u protuvrijednosti većoj od 40 milijardi dolara, ako se takav mehanizam uspostavi, a takvu akumulaciju rupija smatra "nepoželjnom", rekao je Reutersu jedan dužnosnik indijske vlade.

Indijski izvoz u Rusiju smanjio se 11,6% na 2,8 milijardi dolara u prvih 11 mjeseci financijske godine 2022.-23., dok je uvoz porastao gotovo pet puta, na 41,56 milijardi dolara, prema podacima Ministarstva trgovine i industrije. Porast je rezultat odluke indijskih rafinerija da kupuju rusku naftu po sniženim cijenama.

Ne može yuan, nikako

Indijska valuta nije u potpunosti konvertibilna. Udio Indije u globalnom izvozu robe iznosi otprilike samo dva posto, što smanjuje potrebu drugih zemalja da drže rupije, piše Reuters, navodeći da je Indija ubrzo nakon invazije na Ukrajinu, u veljači prošle godine, počela istraživati mehanizam poravnanja s Rusijom u rupijama, ali nije zabilježen nijedan dogovor sklopljen u toj valuti.

Većina trgovine je u dolarima, ali sve se više dogovara trgovina u drugim valutama, poput dirhama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rusija želi da joj se plaća u kineskim yuanima, ali to je za Indiju, koja ima niz sporova s moćnim sjevernim susjedom, neprihvatljivo.

"Ne želimo više forsirati nagodbu u rupijama, taj mehanizam jednostavno ne funkcionira. Indija je pokušala sve što smo mogli da to uspije, ali nije pomoglo", rekao je treći izvor, izravno upoznat s razvojem događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:26