PROMJENA PLANA

Indija stopirala sav izvoz AstraZenecina cjepiva, okreće se svojim potrebama: Evo tko će najviše patiti zbog toga

Najveći proizvođač cjepiva u Indiji u proteklih nekoliko dana odgodio je pošiljke za nekoliko zemalja
 Prakash Singh/AFP

Indija je privremeno stopirala sav izvoz cjepiva Oxforda i AstraZenece, otkrili su za BBC izvori iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova. Indija se suočava s porastom broja zaraženih i očekuje se da će domaća potražnja za cjepivom rasti narednih tjedana pa su cjepiva koja se proizvode u tamošnjim pogonima potrebna za cijepljenje u Indiji.

Očekuje se da će privremeno ograničenje izvoza cjepiva utjecati na zalihe do kraja travnja. Zbog toga će patiti 190 zemalja koje su uključene u Covax shemu koju predvodi Svjetska zdravstvena organizacija, a cilj joj je da se cjepivo ravnomjerno distribuira u cijelom svijetu.

Najveći proizvođač cjepiva u Indiji, Indijski serumski institut, u proteklih nekoliko dana odgodio je pošiljke AstraZenecina cjepiva za nekoliko zemalja. Među njima su Ujedinjena Kraljevina i Brazil. A dosad je Indija isporučila 60 milijuna doza u 76 zemalja. Većinom je riječ o AstraZenecinom cjepivu.

No, Indija se sada suočava s oštrim rastom broja slučajeva. Jučer je zabilježila najveći dnevni porast od početka ove godine - više od 47.000 slučajeva i 275 umrlih. Od 1. travnja počet će s cijepljenjem osoba starijih od 45 godina i očekuje se veća potreba za cjepivom. "Domaća potražnja će imati prednost, izvor iz ministarstva vanjskih poslova rekao je za BBC. Isti izvor očekuje da će se situacija vratiti u normalu u svibnju kada se očekuje da će još jedno cjepivo dobiti hitnu dozvolu.

Indijski institut je najveći proizvođač cjepiva na svijetu. Najavio je da će ove godine proizvesti milijardu doza za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. U siječnju je institut izjavio da može izbacivati 60 do 70 milijuna doza mjesečno. Od ožujka se nadao da će proizvoditi 100 milijuna doza mjesečno.

Međutim, i ovdje se događaju zastoji i problemi i prema posljednjih podacima proizvodnja se nije povećala kao što je najavljeno. Dosad je u Indiji, koja broji više od milijardu stanovnika, cijepljeno 47 milijuna ljudi. Vlada se nada da bi mogla za sedam mjeseci injektirati 600 milijuna doza što je oko 85 milijuna doza mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46