EKSTREMNO VRIJEME

Indija testira umjetnu inteligenciju za izradu klimatskih modela

Točna vremenska prognoza posebno je važna u Indiji, zemlji s 1,4 milijarde ljudi

Poplava u Indiji

 -/Afp

Indija testira umjetnu inteligenciju (AI) za izradu klimatskih modela za poboljšanje vremenske prognoze dok se bujice, poplave i suše šire velikom zemljom, rekao je visoki meteorološki dužnosnik.

Globalno zatopljenje potaknulo je ekstremnije vremenske prilike u Indiji posljednjih godina, za koje neovisni Centar za znanost i okoliš procjenjuju da su ove godine uzrokovale smrt gotovo 3000 ljudi.

Meteorološke agencije diljem svijeta usredotočuju se na umjetnu inteligenciju, koja može smanjiti troškove i poboljšati brzinu, a za koju Britanski meteorološki ured kaže da bi mogla "revolucionirati" vremensku prognozu, s nedavnim modelom koji je financirao Google i pokazalo se da je nadmašio konvencionalne metode.

Točna vremenska prognoza posebno je važna u Indiji, zemlji s 1,4 milijarde ljudi, od kojih su mnogi siromašni, i drugom najvećem svjetskom proizvođaču riže, pšenice i šećera.

Indijski meteorološki odjel (IMD) daje prognoze temeljene na matematičkim modelima pomoću superračunala. Korištenje umjetne inteligencije s proširenom mrežom promatranja moglo bi pomoći u stvaranju kvalitetnijih podataka predviđanja po nižoj cijeni.

Odjel očekuje da će klimatski modeli i savjeti koji se razvijaju temeljeni na umjetnoj inteligenciji pomoći u poboljšanju prognoza, rekao je K. S. Hosalikar, voditelj klimatskih istraživanja i usluga u IMD-u.

Meteorološki ured koristio je umjetnu inteligenciju za generiranje javnih upozorenja u vezi s toplinskim valovima i bolestima poput malarije, rekao je Hosalikar. Planira povećati vremenske opservatorije, pružajući podatke do razine sela, potencijalno nudeći podatke više rezolucije za prognoze, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 14:38