KOH-I-NOOR

Indija tuži englesku kraljicu zbog krađe dijamanta

403363 02: A diamond-encrusted crown bearing the Koh-I-Noor Diamond lies on a coffin bearing the Queen Mother April 5, 2002 as her ceremonial procession makes its way down The Mall in London. The Queen Mother's body will lie in state in Westminster Hall before her funeral in four days. (Photo by Sion Touhig/Getty Images)
 Sion Touhig / Getty Images

Indija od Ujedinjenog Kraljevstva traži natrag slavni dijamant Koh-I-Noor, nekada najveći na svijetu, a danas dio krunskih dragulja britanske monarhije, piše Independent .

Inicijativu su pokrenule zvijezde Bollywooda (indijskog pandana američkom Hollywoodu) u kliki s uspješnim biznismenima koji su svojem odvjetničkom timu već dali instrukciju da započnu pravni postupak pred Visokim sudom u Londonu. Grupa je uzela ime "Planina svjetla", što je direktan prijevod naziva dijamanta, i tvrdi da je dragulj ukraden iz Indije te ga je Vlada Ujedinjenog kraljevstva dužna vratiti.

Iako se ne zna točno vrijeme pronalaska ovog dijamanta, vjeruje se da je iskopan u 13. stoljeću u rudniku Kollur koji je danas dio indijske države Andhra Pradesh (Indija je federalno ustrojena - ima 29 država i sedam teritorija). Kad su ga originalno iskopali Koh-i-Noor imao je 793 karata, što znači da je težio 158.6 grama, a prva "funkcija" mu je bila da služi kao oko hinduističke božice Devi u jednom od hramova tada vladajuće Kakatiya dinastije.

U sljedećim je stoljećima promijenio mnogo vlasnika, a današnje je ime dobio tijekom prve polovice 18. stoljeća kad ga se dočepao perzijski šah Nādir Shāh i navodno uzviknuo Koh-i-Nor! od oduševljenja. U britanski posjed dospio je 1849. godine Ugovorom iz Lahorea kojim je okončan sukob između carstva Sikha i britanske Istočnoindijske kompanije. Godinu dana kasnije kao poklon je predstavljen kraljici Viktoriji, a godinu potom izložen je na Velikoj izložbi u Londonu, gdje ga je tadašnji engleski tisak nazvao "lavom" izložbe.

Iako je tada već bio srezan na 186 karata, još uvijek nije lomio svjetlost po ukusu princa Alberta (muža kraljice Viktorije) te je pod njegovim nadzorom ponovno izrezan 1852. godine na današnjih 105.602 karata (21.6 grama mase). Iako je rezanje trajalo 38 dana, po 12 sati dnevno, te je koštalo za ono vrijeme enormnih 8000 funti, princ navodno ni tada nije bio zadovoljan. Ovako izrezani Koh-I- Noor završio je u brošu koji je kraljica Viktorija često nosila, da bi nakon njezine smrt bio ugrađen u krunu koju je nosila kraljica Aleksandra, supruga kralja Edvarda VII.

Naposljetku je završio u kruni kraljice Elizabete, ne ove današnje, nego pokojne Kraljice Majke, koja je bila napravljena za krunidbu 1937. godine kad se na tron uspeo njezin suprug George VI. Kruna je prilikom pogreba obožavane Kraljice Majke stajala na njezinom lijesu, a danas je izložena u londonskom Toweru s ostatkom krunskih dragulja. Monetarna vrijednost samog Koh-i-Noora procjenjuje se na više od 100 milijuna funti, ali je njegova simbolična vrijednost mnogo veća, kako za Indijce tako i za Britance.

Bhumicka Singh, jedan od indijskih glumaca koji traži povratak dijamanta rekao je: "Koh-i-Noor nije tek dragi kamen od 105 karata. On je dio naše povijesti i kulture i bez sumnje treba biti vraćen." Njihovi odvjetnici svoj slučaj namjeravaju bazirati na Aktu parlamenta o povratu kulturnih dobara iz 2009. godine, poznatom kao i Holokaust akt, koji je britanskim državnim institucijama dao ovlast da vrate kulturna dobra oduzeta tijekom nacističkog režima njihovim pravim vlasnicima.

S druge strane, Odvjetnička tvrtka Rubric Lois King tvrdi da će svoj slučaj temeljiti na common law doktrini " Tresspas to goods" koja sankcionira nepravično fizičko ometanje tuđeg vlasništva. Spremni su sa svojim zahtjevom ići i do Međunarodnog suda pravde (što znači da bi Indija trebala tužiti Ujedinjeno Kraljevstvo, budući da samo države mogu biti stranke pred ovim sudom).

Zasada je Vlada Ujedinjenog kraljevstva odbijala sve zahtjeve da se dijamant vrati, što je zadnji ponovio premijer David Cameroon prije dvije i pol godine na svojem putu u Indiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:54