NUKLEARNE SILE

Indija tvrdi da je došlo do sukoba s kineskim vojnicima na granici, Kina poziva na suzdržanost

Nuklearne sile Indija i Kina u napetim su odnosima od travnja na zapadu Himalaje i otad su pojačale prisutnost svojih vojnika
Indijski vojnici
 Faisal Khan/AFP

Indijski i kineski vojnici bili su uključeni u "manji sukob" prošli tjedan na spornom dijelu njihove zajedničke granice na istoku Himalaje, objavila je u ponedjeljak indijska vojska.

Nuklearne sile Indija i Kina u napetim su odnosima od travnja na zapadu Himalaje i otad su pojačale prisutnost svojih vojnika duž 3.800 kilometara granice.

"Potvrđeno je da je izbio manji okršaj u području Nakula u Sjevernom Sikkimu 20. siječnja i da su isti riješili lokalni zapovjednici prema utvrđenim protokolima", navela je u priopćenju indijska vojska ne navodeći detalje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da nema što reći o incidentu, ali je pozvao Indiju da ostane suzdržana.

"Želio bih naglasiti da su kineski granični vojnici predani održavanju mira i stabilnosti duž granice s Indijom. Pozivamo indijsku stranu da djeluje u istom pravcu i suzdrži se od akcija koje bi mogle eskalirati ili zakomplicirati situaciju na granici", rekao je Lijian na redovnom brifingu za medije.

Sikkim se nalazi na istoku Himalaje, tisuće kilometara dalje od Ladakha gdje je prošle godine počela vojna kriza i pretvorila se u sukobe u kojima je ubijeno 20 indijskih vojnika i nepoznat broj kineskih žrtava.

Indijski mediji pišu da je u posljednjem sukobu bilo ozlijeđenih na obje strane, a glavni urednik kineskog Global Timesa odbacio je indijske napise o sukobu.

"To su lažne vijesti. Prema onome što sam doznao, nema zapisa o ovom sukobu u evidenciji ophodnje kineske strane", tvitao je Hu Xijin.

Indija i Kina ratovale su 1962. godine i od tada nisu uspjele riješiti granični spor. Obje zemlje tvrde da polažu pravo na kilometre teritorija koji međusobno nadziru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 20:13