POVIJESNI DAN

Indijci uspješno sletjeli na Mjesec, najmnogoljudnija zemlja svijeta u ekstazi, čestitali im i Rusi!

Svemirska letjelica Chandrayaan-3 Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) danas će pokušati sletjeti na južni pol Mjeseca

Povijesni uspjeh najmnogoljudnije nacije na svijetu 

 /Screenshot Youtube

NOVO 17:02 - Ruska svemirska agencija Roskozmos čestitala je u srijedu Indiji na uspješnom slijetanju svemirske letjelice Chandrayaan-3, nekoliko dana nakon što se ruska sonda Luna-25 srušila na Mjesec u sličnoj misiji.

"Državna agencija Roskozmos čestita indijskim kolegama na uspješnom slijetanju svemirske letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec", objavila je ruska svemirska agencija.

"Istraživanje Mjeseca važno je za cijelo čovječanstvo. U budućnosti bi mogao postati platforma za istraživanje dubokog svemira", dodaje se u objavi.


14:36 Kako javlja Times of India, Indijci su uspješno sletjeli na Mjesec!

Pogledajte video

14:25 Lender je udaljen samo 24 kilometara od površine Mjeseca, slijetanje se za sada odvija po planu, javlja Times of India. Sljedeća faza je faza zadržavanja visine koja će trajati 10 sekundi.


Indija će u srijedu drugi put pokušati sletjeti na Mjesec, što je misija koju se smatra ključnom za istraživanje Mjeseca i status zemlje kao svemirske sile, samo nekoliko dana nakon što se srušio sličan ruski lender.

Svemirska letjelica Chandrayaan-3 Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) pokušat će sletjeti na južni pol Mjeseca oko 18:04 po lokalnom vremenu (14:34 po srednjoeuropskom vremenu) u srijedu, manje od tjedan dana nakon što je ruska misija Luna-25 propala.

Indijska misija - Chandrayaan znači "mjesečevo vozilo" na hindskom i sanskrtu - drugi je takav indijski pokušaj.

Godine 2019. ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio.

"Slijetanje na južni pol (Mjeseca) zapravo bi omogućilo Indiji da istraži ima li vodenog leda na Mjesecu. To je vrlo važno za kumulativne podatke i znanost o geologiji Mjeseca", rekla je Carla Filotico, partner i generalni direktor konzultantske tvrtke SpaceTec Partners.

Molitve za uspjeh misije

Indijska javnost grozničavo iščekuje slijetanje, a u medijima se odbrojava vrijeme do slijetanja.

Molitve su održane u hramovima, džamijama i crkvama u zemlji, a školarci su mahali indijskom trobojnicom dok su čekali projekcije slijetanja uživo.

image
R.satish Babu/Afp

Premijer Narendra Modi promatrat će slijetanje iz Južne Afrike, gdje sudjeluje na summitu BRICS-a koji je u tijeku, izvijestili su mediji.

Neravan teren otežava slijetanje na južni pol, a prvo slijetanje bilo bi povijesno.

Vodeni led u regiji mogao bi opskrbljivati gorivom, kisikom i pitkom vodom za buduće misije.

Za Indiju bi uspješno slijetanje na Mjesec označilo njezin uspon kao svemirske sile budući da vlada premijera Narendre Modija nastoji potaknuti ulaganja u privatna svemirska lansiranja i srodne pothvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:20