KOBNE POSLJEDICE

INDIJSKA PRIJESTOLNICA SE GUŠI U SMOGU Gust kiselkast dim danima obavija grad, vlasti su zatvorile škole i gradilišta, proglašena sanitarna kriza

 
 Anushree Fadnavis / REUTERS

U indijskoj prijestolnici New Delhiju atmosfersko onečišćenje je u petak dosegnulo vrhunac pa su vlasti proglasile "sanitarnu krizu".

Ovog tjedna se kvaliteta zraka naglo pogoršala u tom megapolisu s dvadeset milijuna stanovnika, zbog čega je agencija za borbu s onečišćenjem u petak ocijenila da je nastupila "sanitarna kriza" koja će "imati kobne sanitarne posljedice na sve, a posebno na djecu".

People rest in a park near the India Gate war memorial on a smoggy day in New Delhi, India, November 1, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis
Anushree Fadnavis / REUTERS

Vlasti su odlučile zatvoriti škole i gradilišta do utorka. Uporaba petarda zabranjena je tijekom čitave zime.

Gust kiselkast dim koji već danima obavija New Delhi uglavnom nastaje spaljivanjem ostataka nakon žetve usjeva u okolici i vjetar ga donosi u prijestolnicu, jednu od najonečišćenijih u svijetu.

A man paddles a boat in the waters of the Yamuna river near the Signatue bridge on a smoggy evening in New Delhi, India, November 1, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis
Anushree Fadnavis / REUTERS

Spaljivanjem, koje zakonom nije dopušteno, poljodjelci čiste rižišta kako bi ih pripremili za novu sjetvu. Na NASA-inim satelitskim snimkama ovih su se dana mogle vidjeti tisuće aktivnih požara u saveznoj državi Punjabu, sjeverozapadno od glavnog grada.

Svake godine početkom zime zbog hladnoće, slabog vjetra i ljudskog djelovanja (spaljivanje polja, industrijske i automobilske emisije, loženje peći za grijanje) pretvara New Delhi u "plinsku komoru", kako ga često nazivaju njegovi čelnici.

Birds fly as people commute near India's Presidential Palace on a smoggy day in New Delhi, India, November 1, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis
Anushree Fadnavis / REUTERS

Prije sezone onečišćenja gradske vlasti su zabranile korištenje dizelskih generatora a od 4. do 15. studenog uvele su vožnju par-nepar. Lokalna vlada je prošlog mjeseca najavila da će učenicima podijeliti 5 milijuna zaštitinih maska.

U 2017. zbog onečišćenja zraka u Indiji je prije vremena umrlo 1,2 milijuna ljudi, pokazuje studija objavljena lani u znanstvenom časopisu The Lancet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 03:07