SVEMIRSKA UTRKA

Indijska svemirska sonda poslana prema Suncu napustila Zemljinu sferu utjecaja

Indija je 23. kolovoza postala prva zemlja koja je spustila svemirsku letjelicu Chandrayaan-3 blizu južnog pola Mjeseca

Indijski premijer Narendra Modi

 Sam Panthaky/Afp

Indijska svemirska sonda, poslana u središte Sunčeva sustava kako bi proučavala Sunce uspjela je napustiti Zemljinu sferu utjecaja, objavila je u subotu navečer nacionalna svemirska agencija.

Misija Aditya-L1, što na hindskom znači ‘Sunce‘, lansirana je 2. rujna na četveromjesečno putovanje. Nosi znanstvene instrumente za promatranje vanjskih slojeva Sunčeva tijela.

"Sonda se izvukla iz Zemljine sfere utjecaja", objavila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

Sonda, nazvana po hinduističkoj božici Sunca, od polijetanja je prešla 920.000 kilometara, a to je nešto više od pola puta do odredišta.

U ovome trenutku, gravitacijske sile Zemlje i Sunca međusobno se poništavaju, omogućujući sondi da ostane u stabilnoj orbiti.

"Ovo je drugi put zaredom da je ISRO poslao letjelicu izvan Zemljine sfere utjecaja. Prva je bila misija Mars Orbiter" (2013.-2014.)", stoji u objavi svemirske agencije.

I Japan i Kina pokrenuli su vlastite misije s ciljem promatranja Sunca, ali u Zemljinoj orbiti.

Uspije li nova misija ISRO-a, bit će to prva sonda koju će neka azijska država postaviti u orbitu oko Sunca.

Sjedinjene Države i Europska svemirska agencija (ESA) već su postavile sonde u orbitu s istim ciljem - proučavanjem Sunca. NASA-in program pod nazivom Pioneer pokrenut je još šezdesetih godina.

Indija je 23. kolovoza postala prva zemlja koja je spustila svemirsku letjelicu Chandrayaan-3 blizu južnog pola Mjeseca i tako se pridružila odabranom klubu zemalja koje su uspješno izvele kontrolirano slijetanje na Mjesec.

Prije Indije takvu su operaciju uspjele izvesti samo Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.

Pragyan (mudrost na sanskrtu) vozilo je sa šest kotača na solarni pogon. Ono je izvelo znanstvenu misiju na području južnog pola Mjeseca prije nego što je isključeno za trajanja noćnoga lunarnog ciklusa ili oko dva tjedna.

ISRO je kanio produljiti misiju svoga mobilnog robota nastojeći ga reaktivirati nakon što se svjetlost vratila na površinu Mjeseca, ali stroj ni tada nije reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:31