BLUD I NEMORAL

Indijski ministar izazvao zgražanje: ‘Poderane traperice krive su za slom društva!‘

Nakon priče kako je u avionu vidio ženu s poderanim hlačama, ministar se suočio s pravom olujom na društvenim mrežama
Ilustracija
 Vitalij Sova/Alamy/Alamy/Profimedia

Tisuće žena diljem Indije dijele fotografije na kojima nose poderane traperice u znak prosvjeda protiv ženomrzačkih stavova, nakon što je glavni ministar jedne od indijskih sjevernih država jedne poderane traperice okrivio za, ni manje ni više, nego 'slom društva', piše Daily Telegraph.

Govoreći na jednoj radionici, Uttarakhandov Tirath Singh Rawat kritizirao je neimenovanu ženu koju je upoznao u avionu: 'Vodite nevladinu organizaciju, nosite traperice poderane na koljenima, krećete se u društvu, djeca su s vama, a kojim ćete ih vrijednostima poučiti?'

Rawat, koji zastupa indijsku vladajuću hinduističku nacionalističku stranku Bharatiya Janata (BJP), izazvao je dodatni bijes priznanjem da je putnicu na letu odmjeravao 'od glave do pete' zbog njenog izbora odjeće.

Tisuće indijskih žena na društvenim su mrežama, uz hashtag #rippedjeans s gnušanjem komentirale Rawatov stav, dijeleći fotografije sebe u poderanim trapericama i tvrdeći da imaju pravo nositi ono što žele i da političar nema pravo propitivati ​​bilo čiju moralnost.

'Promijenite mentalitet prije nego što poželite promijeniti našu odjeću. Jer jedina stvar koja ovdje šokira je poruka koju ovakvi komentari šalju društvu', rekla je manekenka Navya Naveli Nanda.

'Poderane traperice, poderani geni', rekla je jedna komentatorica, dijeleći uz fotografiju žene u poderanom traperu i fotografiju kontroverzne desničarske hinduističke paravojne skupine Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), koja je optužena za poticanje vjerskog nasilja i kojoj je nekada pripadao ministar Rawatu.

Mnogi su istaknuli kako bi političari poput Rawata trebali koristiti svoju političku moć za zaštitu indijskih žena, umjesto da kritiziraju njihov izbor odjeće.

'Silovanja se događaju ne zato što žene nose kratku odjeću, već zato što muškarci poput Tiratha Singha Rawata propagiraju mizoginiju i ne izvršavaju svoju dužnost', rekla je Swati Maliwal, voditeljica ženske komisije u Delhiju.

Drugi su istaknuli da muškarci redovito pokazuju koljena, a starija članica stranke Priyanka Gandhi Vadra podijelila je starije fotografije premijera Modija i jednog od njegovih kolega iz kabineta u kratkim hlačicama s natpisom: 'O moj Bože !!! Vide im se koljena.'

Indija je u anketi Thomson Reutersa 2018. godine proglašena najopasnijim mjestom na svijetu, a iako pouzdani podaci o fizičkim napadima nisu dostupni, jedna bivša ministrica za žene rekla je da je oko 70 posto ženske populacije bilo izloženo nekoj vrsti nasilja.

U subotu, dok je rastao bijes zbog Rawatovih komentara, pripadnice oporbene kongresne stranke održale su prosvjed u New Delhiju držeći plakate s natpisima 'ne prosuđujte žene po odjeći'.

Iako se ipak ispričao zbog svojih komentara, Rawat je nakon toga ponovio da nošenje poderanih traperica 'nije u redu' i da bi se prekrivanjem rupe na odjeći pokazala disciplina i vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:58