GROZNI SIMPOTMI

Indiju pogodila nova pošast, smrtnost je čak 50 posto: ‘Proglasite epidemiju, što čekate?‘

Liječnici su bili prisiljeni ljudima ukloniti oči i kosti čeljusti da zaustave širenje prije nego što im gljivica dođe do mozga
Tretiranje Covid-19 pacijenata zaraženih i crnom gljivicom
 Uma Shankar Mishra/AFP

Neke indijske države trebale bi proglasiti epidemiju nakon porasta broja smrtnih slučajeva od 'crnih gljivica', priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje, piše BBC.

Inače rijetka infekcija, koja se naziva mukormikoza, ima smrtnost od 50 posto, a neke se oboljele ipak uspije spasiti uklanjanjem oka ili kosti čeljusti. Simptomi te gljivične infekcije su prvo crvenilo oko očiju i nosa, nedostatak daha, potom krvavo povraćanje i poremećaj mentalnog stanja.

No, posljednjih mjeseci u Indiji je zabilježeno na tisuće slučajeva koji su utjecali na oporavljene od Covida-19 i one koji još uvijek boluju.

Liječnici sumnjaju da možda postoji povezanost sa steroidima koji se koriste za liječenje Covida.

Dijabetičari su u posebnom riziku, dok liječnici kažu da se čini da bolest napada 12 do 15 dana nakon oporavka od Covida.

U četvrtak je tajnik Ministarstva zdravstva, Lav Agarwal, napisao pismo 29 indijskih država tražeći od njih da proglase epidemiju.

Čineći to, ministarstvo će moći pobliže nadzirati što se događa u svakoj državi i omogućiti bolju integraciju liječenja.

Nije jasno koliko je točno slučajeva bilo diljem zemlje, koja je trenutno zahvaćena smrtonosnim drugi valom Covida-19, koji je ostavio na desetke tisuća mrtvih.

Prošli je tjedan ministar zdravstva države Maharashtra, Rajesh Tope, rekao da je u državi zabilježeno 1.500 slučajeva zaraze, što je čini jednom od najteže pogođenih u drugom valu Covid-19 u Indiji. Jedna bolnica u njegovom glavnom gradu Mumbaiju rekla je da je u dva mjeseca vidjela 24 slučaja, za razliku od šest tijekom cijele prošle godine.

Liječnici su također rekli kako su bili prisiljeni ljudima ukloniti oči i kosti čeljusti, pokušavajući zaustaviti širenje prije nego što im dođe do mozga, ali ostavljajući pacijenta trajno unakaženima.

Povećan broj slučajeva doveo je do nedostatka amfotericina B, lijeka koji se koristi za liječenje mukormikoze, unatoč tome što ga proizvode mnoge indijske tvrtke. To je dovelo do toga da se obitelji u očaju okrenu crnom tržištu.

Što je mukormikoza?

Mukormikoza je vrlo rijetka infekcija. Uzrokovano je izlaganjem mucor plijesni koja se obično nalazi u tlu, biljkama, stajnjaku i propadajućem voću i povrću. 'Sveprisutna je i nalazi se u tlu i zraku, pa čak i u nosu i sluzi zdravih ljudi', kaže dr. Akshay Nair, očni kirurg sa sjedištem u Mumbaju.

Utječe na sinuse, mozak i pluća, a može biti opasna po život kod dijabetičara ili teško imunološki ugroženih osoba, poput pacijenata s karcinomom ili osoba s HIV-om / AIDS-om.

Bolest jest vrlo opasna jer se spore gljivica najčešće smještaju u ljudske sinuse te otuda napadaju bazu mozga. Nakon infekcije ovim gljivicama, nužan je operativni zahvat. Te gljivice žive u prašini i na biljkama, pa se mogu dobiti i na gradilištima gdje se kovital dosta prašine. Osim u Indiji, ima ih i u Sjedinjenim državama te Australiji. U Sjedinjenim državama se u godinama prije covida bilježilo oko 500 infekcija uzrokovanih „crnim gljivicama“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:02