TRAGEDIJA

Indiju potresla najgora nesreća u zadnjih 10 godina: Većinu putnika smo spasili zbog jedne stvari

Zrakoplova je nakon proklizavanja pao u deset metara duboku dolinu te se razlomio u najmanje dva dijela
Zrakoplovna nesreća u Indiji
 Favas JALLA/AFP

Najmanje je 17 ljudi poginulo, a više od 100 je ozljeđeno kada je zrakoplov tipa Boeing 737 avioprijevoznika Air India Express na putu iz Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za Kozhikode na jugu Indije zbog jake kiše i slabe vidljivosti proklizao tijekom slijetanja, piše Reuters.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
Favas JALLA/AFP

Na letu su bila 184 putnika, od kojih desetero djece, dva pilota i četiri člana posade. Među putnicima su bili Indijci koji su se nakon izbijanja pandemije koronavirusa našli u inozemstvu, a u domovinu se letjeli posebnim letom jer je komercijalna avijacija u Indiji trenutno djelomično obustavljena zbog pandemije koronavirusa. Let Air India Express AXB1344 upravo je zbog toga organizirala država.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
Favas JALLA/AFP

Ured čelnika savezne države Kerale, države u kojoj se nalazi zračna luka i doma Indijaca koji rade na Bliskom istoku, rekao je da su 173 osobe koje su bile na letu hospitalizirane.The Guardian piše da je jedan od poginulih jedan od pilota, te da je 15 ozlijeđenih u teškom zdravstvenom stanju. "U bolnice u Kozhikadeu primljeno je najmanje 89 osoba", rekao je viši dužnosnik policije Sujith Das.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
AFP

Zrakoplov je nakon proklizavanja pao u deset metara duboku dolinu te se razlomio u najmanje dva dijela. "Vremenske neprilike pilotima nisu dopustile da slete iz prve pa su okrenuli zrakoplov i pokušali pisti prići iz drugog smjera", rekao je ministar za civilno zrakoplovstvo Indije Hardeep Singh Puri te dodao da samo istraga može odrediti točan uzrok nesreće.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
Favas JALLA/AFP

BBC piše da je se prvo slijetanje pokušalo izvesti oko 20 sati.

Pista u zračnoj luci u Kozhikodeu nalazi se na visokoj nadmorskoj visnii i sa svake je strane omeđena strmim provalijama.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
Favas JALLA/AFP

Puri je rekao da je većina putnika spašena zato što se zrakoplov nakon proklizavanja i komadanja nije zapalio. Putnike su uspjeli spasiti zato što se zrakoplov razlomio u više dijelova pa su im hitne službe mogle lakše pristupiti.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
AFP

"Oni koji su izgubili voljele u nesreće u mojim su mislima. Ozlijeđenima želim što brži oporavak", na Twitteru je napisao indijski premijer Narendra Modi.

Zrakoplovna nesreća u Kozhikodeu najgora je nesreća nekog putničkog zrakoplova u Indiji od 2010. godine, kada je još jedan zrakoplov Air India Expressa, ovaj puta na letu iz Dubaija za Mangalore, djelomično preletio pistu te se strovalio niz brdo. U toj je nesreći poginulo 158 osoba.

image
Zrakoplovna nesreća u Indiji
Favas Jalla

Najgora zrakoplovna nesreća u povijesti Indije dogodila se 12. studenog 1996. godine kada su se u zraku oko mjesta Charki Dadri u saveznoj državi Haryani sudarili zrakoplovi avioprijevoznika Saudi Arabian Airlines i Kazakhstan Airlines. Živote je u toj nesreći izgubilo 349 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2021 15:39