PROVEDBA MJERE

Indonezija angažirala mornaricu u blokadi izvoza sirovina za proizvodnju palminog ulja

Analitičari procjenjuju da olein čini oko 40 posto indonezijskog izvoza proizvoda od palminog ulja.

Plantaža palmi za proizvodnu palminog ulja.

 Veri Sanovri/Xinhua News/Profimedia

Indonezija je u srijedu proširila zabranu izvoza sirovina za proizvodnju jestivog ulja na sirovo i rafinirano palmino ulje, angažiravši mornaricu i obavještajne službe u provedbi mjere koja bi trebala zauzdati skok cijena.

Ministar gospodarstva Airlangga Hartarto objavio je u utorak da bi zabranjen trebao biti samo izvoz rafiniranog, izbijeljenog i dezodoriranog (RBD) palminog oleina, koji se proizvodi preradom usitnjenih plodova palmi uljarica.

Analitičari procjenjuju da olein čini oko 40 posto indonezijskog izvoza proizvoda od palminog ulja.

U srijedu ministarstvo je objavilo da će zabranu proširiti i na sirovo i rafinirano palmino ulje.

Promjena je "u skladu s odlukom predsjednika i uvažava povratne informacije i mišljenja građana", istaknuo je u priopćenju ministar Hartarto.

Predsjednik Joko Widodo rekao je u odvojenom priopćenju da potreba građana za cjenovno prihvatljivom hranom trenutno ima prioritet u odnosu na strah od gubitka prihoda.

"Nakon što domaće potrebe budu podmirene, ukinut ću, naravno zabranu izvoza jer znam da zemlja treba poreze... devize... i višak u trgovinskoj bilanci, ali podmirivanje osnovnih potreba ljudi sada ima prioritet", naglasio je indonezijski predsjednik.

Zabrana će ostati na snazi ​​sve dok cijene jestivog ulja u rinfuzi ne padnu na 14.000 indonezijskih rupija (97,2 američka centa) po litri, rekao je ministar Hartato.

U Jakarti litra ulja stajala je u srijedu 19.000 do 20.000 rupija (1,32 do 1,39 dolara), a u drugim regijama možda i više, rekao je dužnosnik udruge trgovaca Reynaldi Sarijowan.

Zabrana izvoza stupa na snagu večeras, a mornarica i druge državne agencije dobile su nalog da pojačaju patrole u indonezijskim teritorijalnim vodama kako bi osigurale njezinu provedbu, rekao je glasnogovornik mornarice Julius Widjojono.

Cijene palminog ulja porasle su u srijedu u terminskim ugovorima na malezijskoj burzi 9,8 posto, jer se na tržištu strahuje da izvoznici u Indoneziji, najvećem svjetskom proizvođaču palminog ulja, neće moći ukrcati svoje proizvode na brodove prije no što zabrana stupi na snagu.

Indonezijska ograničenja dodatno su podigla ionako visoke cijene biljnih ulja na globalnim tržištima u razdoblju smanjene ponude zbog suše i ruske invazije na Ukrajinu, velikog proizvođača suncokretovog ulja.

Na američkom tržištu cijena sojinog ulja porasla je nakon proširene indonezijske zabrane izvoza četiri posto, dosegnuvši rekordnu razinu, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:37