RAĐA SE NUSANTRA

Indonezija gradi novi glavni grad, prijestolnica se seli u šumovito područje otoka Bornea

Zakon je usvojen gotovo jednoglasno. Protiv je bila samo mala Stranka prosperiteta i pravde

Džakarta (arhiva)

 Moreau Laurent/Hemis.fr/AFP

Indonezijski parlament u utorak je usvojio zakon o premještanju prijestolnice iz Džakarte u šumovito područje otoka Bornea, čime je utro put izgradnji novoga grada.

Zakon je usvojen gotovo jednoglasno. Protiv je bila samo mala Stranka prosperiteta i pravde.

Ministar nacionalnog razvoja i planiranja Suharso Monoarfa najavio je u ponedjeljak da će nova prijestolnica biti izgrađena u pokrajini Istočni Kalimantan i da će se zvati Nusantara.

Nusantara stari je naziv Malajskog otočja, koje obuhvaća Indoneziju, Brunej, Maleziju, Singapur i južne dijelove Filipina.

Predsjednik Joko Widodo još je 2019. najavio izgradnju novoga glavnoga grada u prašumama Bornea, između gradova Balikpapana i Samarinde.

Kazao je da Džakarta više nije održiva kao administrativno središte države zbog čestih poplava, beskonačnih gužvi u prometu i loše kvalitete zraka.

Procjenjuje se da će trošak preseljenja iznositi oko 32 milijarde dolara.

Ako sve bude teklo kako je zamišljeno, predviđa se da će se prvi službenici preseliti u nove urede već 2024. godine, kad završava drugi i posljednji mandat aktualnog predsjednika.

Dvadeset posto grada Džakarte nalazi se ispod razine mora, a ta brojka će se do 2050. udvostručiti, kazali su stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Bandungu.

Grad, među ostalim, tone zbog pretjeranog crpljenja podzemnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57