ŽENE U TRAPERICAMA

Indonezija: Policija ih presvlači u duge suknje i vodi na razgovor sa svećenikom

Na snazi šerijatski zakon za žene u trapericama u indonezijskoj pokrajini Aceh. Zakon se odnosi samo na muslimansko stanovništvo i provodit će se sljedeća dva mjeseca

U “najmuslimanskijoj” pokrajini Indonezije, Acehu, na snazi je novi, još stroži šerijatski zakon “zabrane nošenja uskih hlača” koji od četvrtka provodi tamošnja šerijatska policija, i to krajnje ozbiljno. Vlast je, naime, osigurala čak 20 tisuća dugačkih i širokih suknji za sve žene koje su “preslobodno” odjevene, pa tako primjerice na sebi imaju traperice. Šerijatska policija ima ovlasti, i već ih debelo koristi, zaustaviti ih na cesti, natjerati ih da se na licu mjesta presvuku u čedno ruho, nakon čega ih još očekuju i “konzultacije” s islamskim svećenikom. Naime, iako većina tamošnjih žena tradicionalno nosi jilbab (pokrivalo za glavu, slično hijabu), po pitanju ostatka odjeće mnogo su ležernije, pa ih se tako može vidjeti u trapericama i uskim hlačama, eventualno prekrivenima tunikom. Tako im je, kažu, lakše upravljati motociklom koji je koji je tamo uobičajeno prijevozno sredstvo.

Ne žele provokacije

No, vlast nije zadovoljna, vjeruju da djevojke i žene tako povećavaju šanse da budu silovane. Jedan od čelnika u vladi Zapadnog Aceha, Ramli Mansur, objasnio je to ovako u razgovoru s novinarom Sydney Morning Heralda: “Da vas pitam nešto: Što pomislite kada vidite ženske obline?”, na što mu je novinar odgovorio: “Mislim da su lijepe, ali nemam poriv zbog toga silovati ženu”, no ovaj mu je na to rekao: “Ah, pa to je zato što ste navikli na takav prizor. Očito, kod nas je prisutan problem preseksualnog odijevanja. Vidimo da se silovanja događaju u velikim gradovima, gdje ne postoji granica između spolova. Ovdje kod nas sredina je manja i ne želimo tako nešto.”

U hlačama sve je lakše

Tako će u sljedeća dva mjeseca, koliko će se zakon strogo provoditi, šerijatska policija provoditi racije, zaustavljati žene na ulici i odjevati ih u novu, primjereniju odjeću. Dosad ih je “palo” već dvadesetak. Među njima je i 40-godišnja kućanica Imma koja je vrlo ljutita zbog načina na koji su se ophodili s njome.

- Ne nosim seksi odjeću, no ulovili su me poput kakvog terorista zato što nosim traperice. No, kada vozim motocikl, zaista mi je mnogo ugodnije biti u trapericama - požalila se Imma.

Mansur napominje da je zakon obvezujući samo za stanovništvo muslimanske vjere u Zapadnom Acehu.

- One koji nisu muslimani ne tjeramo da se tako odijevaju, no ipak zahtijevamo da nas poštuju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:06