LEGALNA PLJAČKA

Inflacija ne izluđuje samo nas, ljudi su na rubu sloma: ‘Znate li koliko košta 45 kapsula za pranje suđa?!‘

Ovo je još jedan od proizvoda koji su dramatično poskupjeli u kratkom razdoblju

Ilustracija

 Migstock/Alamy/Alamy/Profimedia/Migstock/alamy/alamy/profimedia

Cijene osnovnih kućanskih potrepština drastično su porasle i u Australiji. Tanya Roberts iz Brisbanea podijelila je na TikToku snimku nedavnog obilaska supermarketa, a viđene cijene mnoge su šokirale. Snimka prikazuje nekoliko različitih marki uobičajenih proizvoda za kućanstvo, uključujući paket od 45 kapsula za pranje posuđa tvrtke Fairy koji košta čak 72 australskih dolara, prenosi News.com.au.

Popularni Finish Powerball prodaje se po cijeni od 68 australskih dolara za 52 tablete za pranje posuđa, dok onaj običan stoji 4 dolara manje za 65 tableta.

- Ovo je pljačka, komentirala je Roberts tijekom snimanja.

U komentarima su joj se javili brojni Australci komentirajući da odbijaju platiti te cijene proizvoda. Jedan od komentatora napisao je da je život u Australiji kao život u Harrodsu sa suncem. Ovo je još jedan od proizvoda koji su dramatično poskupjeli u kratkom razdoblju. Glasnogovornik Finisha rekao je za News.com.au da su poskupljenja uzrokovana povećanim troškovima u njihovom opskrbnom lancu.

- Kao i na mnoge proizvođače, i na nas su utjecali povećani troškovi u opskrbnom lancu. Kao rezultat toga donijeli smo odluku o promjeni cijena nekih proizvoda. Trgovcima dostavljamo preporučene cijene, ali konačnu cijenu proizvoda na policama oni mogu proizvoljno odrediti, poručili su.

Dodali su da su svjesni toga da je ovo osjetljivo vrijeme za brojne Australce te da će ostati predani tome da pomno prate troškove i cijene kako bi nastavili isporučivati najbolju moguću kvalitetu po određenoj cijeni. Fairy, koji je u vlasništvu Proctor & Gamblea, nije odgovorio na upit.

U komentarima su se nizali savjeti kako uštedjeti pa su tako preporučili izradu vlastitih tableta za pranje ili ručno pranje posuđa.

- Možete napraviti vlastite tablete za pranje tako da pomiješate sodu bikarbonu s deterdžentom za pranje posuđa i stavite ih u kalupe, glasio je jedan od savjeta. Drugi korisnik je napisao da umjesto kapsula kupe prašak za pranje suđa koji je povoljniji i duže traje.

Jeftinije tablete za pranje posuđa mogu se pronaći u Aldiju, Reject Shopu i Chemist Warehouseu. U posljednjih nekoliko mjeseci poskupjelo je mlijeko, jaja, čips te kultni čokoladni kolač (mud cake). I žitarice su se nedavno našle na udaru, jedna kutija Coco Popsa od 650 grama sad stoji 9,50 australskih dolara iako joj je cijena prošle godine iznosila dva dolara manje.

Lauren Whitney na TikTok je postavila snimku Coco Popsa koji su na akciji stajali 17,10 australskih dolara za dvije kutije. U opis snimke postavila je oznake troškovi života, siromaštvo, švorc, nepriuštivo i pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:25