EKONOMSKI PROBLEMI

Inflacija uništava Rusiju, Putin prisiljen donijeti nove mjere: ‘Čeka nas teška godina...‘

Putin je u srijedu odbacio tvrdnju da su sva ekonomska pitanja zemlje povezana s ratom u Ukrajini, no priznao je da će ova godina biti teška za Rusiju

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećava minimalnu plaću i mirovine u zemlji za 10 posto kako bi pomogao u suzbijanju rastuće inflacije usred sankcija nametnutih Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše Reuters.

Putin je u srijedu odbacio tvrdnju da su sva ekonomska pitanja zemlje povezana s ratom u Ukrajini, no priznao je da će ova godina biti teška za Rusiju.

- Čak i u Sjevernoj Americi i u Europi, gdje se ne provode nikakve operacije, inflacija je usporediva, a ako pogledate strukturu njihovih ekonomija, čak je i veća od naše - naglasio je Putin.

Ruska je inflacija u travnju iznosila 17,8 posto na godišnjoj razini, dok je u SAD-u dosegla 8,3 posto, što je blizu maksimuma u posljednja četiri desetljeća, no još uvijek znatno niže od trenutne ruske stope inflacije.

Povećanje minimalnih plaća i mirovina trebala bi početi 1. lipnja. Inače, trenutna minimalna plaća iznosi 13.890 rubalja (233 dolara) mjesečno, a prosječna mirovina iznosi 18.521 rublju (311 dolara) mjesečno, navodi Reuters.

Rusija je pogođena oštrim sankcijama od početka rata u Ukrajini u veljači. Stručnjaci za trgovinu s Instituta za međunarodne financije rekli su da gospodarstvo "implodira', a očekuju da će se ruski BDP srušiti za 30 posto do kraja 2022.

No Putin je u srijedu rekao da rusko gospodarstvo ima 'bolju dinamiku nego što su predviđali neki stručnjaci', piše Financial Times. Službeni podaci ruske vlade pokazuju da je stopa nezaposlenosti ostala na oko 4 posto u prva tri mjeseca 2022. Podaci za zadnja dva mjeseca još nisu dostupni.

Putin je rekao da ne očekuje da će inflacija biti iznad 15 posto ove godine. Ruska središnja banka je pak 29. travnja prognozirala stopu inflacije od 18 do 23 posto ove godine.

Ruska je inflacija skočila nakon invazije, a rublja u tom trenutku propala. Nacionalna valuta se od tada oporavila, no cijene u zemlji još uvijek rastu, navodi FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 18:21