DRUGAČIJI TRETMAN

Influenceri zbog novog zakona mogu i u zatvor: Ovo će totalno promijeniti način na koji su operirali do sada...

Zakon su podržale sve stranke, a u Senatu je prošao uz jednoglasnu podršku

Ilustrativna fotografija

 Jam Press/co Press Office/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Jam Press/co Press Office/mega/the Mega Agency/profimedia

Francuski influenceri odsad će morati biti puno oprezniji s reklamnim poslom. Naime, u Francuskoj je donesen zakon za čije je kršenje predviđena čak i zatvorska kazna. Riječ je o novim pravilima promidžbe koja na udaru imaju obmanjujuće ili lažne reklame, s ciljem zaštite potrošača.

Ograničena je promidžba lutrije i klađenja, a zabranjena promocija duhana i sličnih proizvoda. Francuska je prva zemlja u Europi koja je na ovaj način zakonski definirala promidžbenu ulogu influencera.

Zakon su podržale sve stranke, a u Senatu je prošao uz jednoglasnu podršku. Razlog za donošenje zakonskog okvira djelovanja influencera - osoba koje promoviraju proizvode svojim sljedbenicima, ali ne naznačuju da im se za to plaća - je rast broja žrtava internetskih prijevara. Bilo je, rekli su zastupnici, nužno definirati konture komercijalnih aktivnosti i naznačiti koje su "odgovornosti i obveze" influencera.

Zato, prema novom zakonu "akteri komercijalnog utjecanja" neće moći promovirati lutriju ili klađenje i kockanje na platformama koje nemaju mogućnost zabraniti pristup mladima.

Zabranjena su i promoviranja plastične kirurgije i nekih kozmetičkih tretmana, kao i dijela "financijskih proizvoda" i medicinskih uređaja.

U slučaju kršenja, najteže kazne su dvije godine zatvora ili 300.000 eura globe. Kao jedna od kritika ističe se kako je upitna sposobnost vlasti da nadzire postupanja u skladu s pravilima, pogotovo ako je riječ o osobama koje su fizički izvan teritorija Francuske. U Francuskoj, pak, prema podacima ministarstva ekonomije, djeluje više do 150.000 influencera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52