OSVAJANJE SVEMIRA

INFOGRAFIKA Amerika opet u ambicioznom svemirskom projektu: NASA postavlja bazu iza tamne strane Mjeseca!

Četiri desetljeća nakon što su Eugene Cernan i Harrison Schmitt kao posljednji astronauti u sklopu projekta Apollo boravili na Mjesecu, NASA ima još ambiciozniji plan slanja astronauta duboko u svemir.

Riječ je o projektu “gateway spacecraft”, svemirskoj bazi smještenoj u tzv. Lagrangeovoj točki 2. Ta bi baza bila udaljena 445.000 kilometara od Zemlje, odnosno oko 60.000 kilometara od Mjeseca, a služila bi kao oslonac za misije na asteroide i Mars.

Također, bila bi to i platforma za slanje robotskih misija na tamnu, neistraženu stranu Mjeseca.

Stari resursi

- Ni ljudi ni roboti nikad nisu bili na toj strani Mjeseca koja je dramatično drukčija od ove strane koja je bliža nama. To će biti velik izazov u svemirskim osvajanjima - izjavio je Jack Burns, profesor astrofizike. Kako bi dostigla Lagrangeovu točku 2, NASA planira koristiti svemirsku kapsulu Orion, koja će imati probni let bez ljudske posade 2014. godine, i novu raketu čiji je prvi let planiran 2017. godine.

Tada će seposlati prva raketa iza tamne strane mjeseca i tada bi se trebalo utvrditi isplativost programa.

Čeka se odgovor

Čelni čovjek NASA-e Charles Bolden cijeli je projekt nedavno prezentirao predsjedniku Baracku Obami, ali nije poznata njegova reakcija.

No, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju teško da će odobriti program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:55