ANALIZA STRUČNJAKA

INFOGRAFIKA Rat pred vratima: Izrael šalje 100 aviona na Iran!

Atlantic Monthly piše da Izraelci osjećaju kako nemaju izbora te im mogućnost da Iran dobije nuklearnu bombu u sjećanje priziva holokaust
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses a leadership meeting of the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations in New York, July 7, 2010. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
 Reuters

Strašna prognoza: Vjerojatnost ostvarenja prognoze iznosi 50 posto

Bez dogovora: Izrael će krenuti u napad bez konzultacija sa SAD-om

ZAGREB - Izrael će nakon srpnja sljedeće godine vjerojatno napasti iranska nuklearna postrojenja, a odluku o slanju svojih borbenih zrakoplova na Iran, koja će zauvijek promijeniti Bliski istok, Jeruzalem će donijeti bez konzultacija s Washingtonom, napisao je Jeffrey Goldberg, ugledni komentator Atlantic Monthlyja, u zadnjem broju tog mjesečnika.

Goldberg je u svom tekstu pod naslovom “Točka s koje nema povratka”, koji je napisao nakon niza brifinga s vodećim ljudima izraelskog političkog i vojnog establišmenta, dao scenarij napada koji će se, tvrdi on, u spomenutom vremenskom razdoblju dogoditi s više od 50 posto vjerojatnosti.

Ključni poziv

“Savjetnik za nacionalnu sigurnost Uzi Arad i ministar obrane Ehud Barak nazvat će svoje kolege u Bijeloj kući i obavijestiti ih kako je premijer Benjamin Netanyahu upravo zapovijedio da stotinjak zrakoplova F-15Es, F-16Is i F-16Cs krenu na Iran, najvjerojatnije preko Saudijske Arabije, a možda preko granice između Sirije i Turske ili izravno kroz zračni prostor Iraka”, opisuje Goldberg i nastavlja:

“Zrakoplovi će bombardirati postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu, donedavno skriveno postrojenje u Komu, nuklearni istraživački centar u Esfahanu i možda čak reaktor u Bušehru, kao i još nekoliko lokacija važnih za iranski nuklearni program poput Araka i Saganda. Jeruzalem će imati pravo samo na jedan pokušaj.

Saudijci u škripcu

Izraelci će letjeti nisko preko Saudijske Arabije, bombardirati mete, vratiti se natrag opet preko Saudijske Arabije, možda čak sletjeti tamo kako bi napunili rezervoare, u suradnji sa Saudijcima. Morat će se brzo vratiti natrag jer izraelske obavještajne službe očekuju da će Iran odmah narediti Hezbolahu da počne s granatiranjem Izraela, pa će zrakoplovi biti potrebni za borbu protiv libanonskih militanata”, napisao je komentator Atlantic Monthlyja.

Kako je Goldbergu rekao jedan izraelski general, problem za njihove zrakoplove neće biti iranska protuzračna obrana, “koju ćemo lako savladati”, nego politička situacija u kojoj će Saudijska Arabija “izgledati kriva u očima svijeta” zbog dopuštenja da izraelski zrakoplovi koriste njezin zračni prostor.

Izraelski napad na Iran, piše Goldberg, izmijenit će Bliski istok zauvijek - moguć je opći regionalni rat u kojemu će poginuti tisuće, stvorit će se novo krizno žarište koje će po kompleksnosti premašiti Afganistan, cijena nafte zbog iranske blokade Hormuškog tjesnaca mogla bi se popeti do vrtoglavih visina, a Izrael će, osim pogoršanja odnosa sa SAD-om, biti na udaru međunarodne političke zajednice.

Bez izbora

Kako Atlantic Monthly piše, vlada u Jeruzalemu, međutim, osjeća da nema izbora - mogućnost da iranski režim stvori nuklearno naoružanje prijetnja je koja u sjećanje priziva holokaust. Izraelska diplomacija učinit će sve da izlobira američki napad na iranska postrojenja, ali čini se da će SAD biti teško nagovoriti na to. - Ako imamo izbor između toga da dopustimo da Iran postane nuklearna sila ili da pokušamo ono što Obama nije htio, onda ćemo morati pokušati - rekao je jedan izraelski dužnosnik.

Iran: U ožujku kreće gradnja novog pogona

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je jučer da će njegova država do ožujka sljedeće godine početi graditi novo postrojenje za obogaćivanje urana. Iako je državna televizija priopćila kako je lokacija na kojoj će se pogon graditi već odabrana, nikakvi detalji o poziciji novog pogona nisu poznati. Ono će biti jedno od ukupno njih 10 čiju je gradnju Teheran nedavno najavio radi, kako tvrde, zadovoljavanja svojih energetskih potreba.Najava gradnje bila je udarac pregovorima između Irana i međunarodne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:58