DVA-TRI DANA ‘OUT‘?

Insajderi iz Kremlja: ‘Putin mora na operaciju, ali nemojte se veseliti njegovoj zamjeni...‘

General SVR je prije 18 mjeseci izvijestio da Putin ima rak abdomena i Parkinsonovu bolest

Nikolaj Patrušev

 Konstantin Mihalchevskiy/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin (69) mogao bi biti prisiljen odreći se kontrole nad ratom u Ukrajini na nekoliko dana jer ima zakazanu operaciju karcinoma, tvrdi 'insajder Kremlja', a prenosi Daily Mail.

Ruski diktator će navodno imenovati tvrdolinijaškog predsjednika Vijeća sigurnosti i bivšeg šefa FSB-a Nikolaja Patruševa (70) da privremeno preuzme kontrolu nad invazijom dok je on na operacijskom stolu.

Patrušev se inače smatra ključnim arhitektom dosadašnje ratne strategije - i čovjekom koji je uvjerio Putina da je Kijev preplavljen neonacistima.

Ove tvrdnje pojavile su se na popularnom Telegram kanalu General SVR, na kojem se tvrdi da je izvor ovih informacija dobro pozicionirana osoba u Kremlju.

Dvije dijagnoze

General SVR je prije 18 mjeseci izvijestio da Putin ima rak abdomena i Parkinsonovu bolest.

Ruski je predsjednik navodno odgodio operaciju prvotno zakazanu za drugu polovicu travnja te neće biti operiran prije obilježavanja Dana pobjede ruske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu i parade na Crvenom trgu 9. svibnja.

Vijest dolazi usred nagađanja da će Putin pokrenuti sveobuhvatni rat diljem Ukrajine i narediti masovnu mobilizaciju vojno sposobnih muškaraca, što predstavlja značajan politički rizik.

'Putinu je preporučeno da se podvrgne operaciji, o čijem datumu se raspravlja i dogovara', navodi se na Telegramu.

'Čini se da nema posebne hitnosti, ali ne može se ni odgoditi. Najnoviji problemi utvrđeni tijekom njegovog posljednjeg pregleda povezani su s karcinomom', dodaje se i navodi kako Putin također pati i od 'Parkinsonove bolesti i shizoafektivnog poremećaja', koji uključuje simptome shizofrenije, halucinacije i maniju.

Kremlj je uvijek snažno poricao da Putin ima zdravstvenih problema i prikazuje ga dobrog zdravlja, iako je posljednjih godina u nekoliko navrata bio misteriozno odsutan.

Izvor informacija, navodno bivši visokorangirani vojni dužnosnik Kremlja, ističe kako liječnici inzistiraju da je Putinu potrebna operacija no kako još nije određen točan datum i kako se ne zna točno koliko dugo će nakon operacije 'biti onesposobljen'.

'Mislim da će to biti kratko vrijeme', naveo je pa dodao kako je 'malo vjerojatno da će Putin pristati na prijenos vlasti', ali da je spreman postaviti 'otpravnika poslova' za kontrolu nad Rusijom i ratnim naporima.

'Najgora opcija'

'Dakle, dok Putin bude operiran i dođe k sebi... vjerojatno dva ili tri dana... stvarna kontrola zemlje prelazi samo na Patruševa', navodi se na Telegramu.

Takav bi potez bio iznenađujući budući da bi prema ustavu vlast trebala prijeći isključivo na premijera Mihaila Mišustina. Međutim, ovaj 56-godišnjak je tehnokrat niskog profila i nema veza s vojskom ili tajnom službom.

image

Nikolaj Patrušev

Konstantin Mihalchevskiy/AFP

Telegram navodi da je izbor špijunskog gospodara Patruševa bio 'najgora opcija' jer Putinova bolest napreduje.

'Znamo da je Putin jasno dao do znanja Patruševu da ga smatra gotovo jedinom osobom i prijateljem od istinskog povjerenja. Ne želim sada iznositi nikakve prognoze, u ovoj situaciji ne biste se trebali previše nadati', rekao je izvor.

Nedavna istraživačka izvješća prognanih ruskih novinara sugerirala su da Putin ima rak štitnjače i da je stalno okružen timom vrhunskih liječnika.

Ranije se tvrdilo da su Putinu sa Zapada 'prepisali nove lijekove' i da su mu dali veće doze koje su 'izazvale nuspojave u obliku teške vrtoglavice i slabosti'.

'Liječnik koji je preporučio ovaj lijek maknut je iz procesa liječenja, a sami lijek, koji je uvezen iz jedne neprijateljske države, se testira.'

Pogoršano zdravlje

Priče o Putinovom lošem zdravlju potaknule su snimke na kojima se jasno vidi trešnja njegove ruke koju nije mogao kontrolirati. Također, na sastanku s ministrom obrane Sergejem Šojguom viđen je kako čvrsto drži stol.

'Ovdje nema ništa iznenađujuće. Putinovo zdravlje se nedavno pogoršalo, o tome smo već pisali, a nezdrav izgled predsjednika to samo potvrđuje. Više od mjesec dana liječnici ne uspijevaju uvjeriti Putina da promijeni lijekove koji suzbijaju simptome Parkinsonove bolesti, budući da stari više ne daju željeni učinak, a predsjednik se jednostavno boji eksperimentirati s novim. Držanje rukama za stol je način da se prikrije prilično primjetna drhtavica', navodi kanal General SVR na Telegramu.

Kanal je povezan s profesorom Valerijem Soloveijem (61), koji je u veljači zadržan na sedmosatnom ispitivanju, što je vjerojatno povezano s njegovim redovitim tvrdnjama o Putinovom navodno narušenom zdravstvenom i psihičkom stanju.

Solovoj je bio profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) kojeg su uz njega pohađali budući vrhunski diplomati i špijuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 14:05