PONOĆNI ZAOKRET

Insajderski izvještaj iz dvaju zaraćenih stožera: Evo zašto i Trump i Biden vjeruju u svoj trijumf

Trumpov stožer nipošto nije posustao - štoviše, vjeruju da je predsjednik u "vrlo, vrlo, vrlo dobroj poziciji" da pobijedi na izborima
Joe Biden i Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Rano jutros u stožeru Joe Bidena mnogi su nervozno gledali prema podacima koji su stizali iz nekoliko ključnih "swing" država bez kojih demokratski kandidat ne bi mogao pobijediti na izborima.

No, kako su se tijekom srijede počeli brojati i glasovi pristigli poštom situacija se okrenula u Bidenovu korist pa je tako preuzeo vodstvo u Michiganu i Wisconsinu. Zajedno s Nevadom, u kojoj je već bio u prednosti, te države ukupno nose 32 elektorska glasa koji bi Bidenu bila dovoljno za 270 ukupno, to jest pobjedu na izborima.

- Put Joea Bidena uglavnom je ostao nepromijenjen. Možda će potrajati nekoliko dana da se prebroje svi glasovi i možda ćemo morati ići na sud s Trumpom, ali Joe Biden će pobijediti na ovim izborima - poručio je za CNN Guy Cecil, čelni čovjek super PAC-a Priorities USA koji podržava Bidena.

Razlozi za ovaj optimizam kod demokrata su višestruki.

Preokret u dvije države

Prvo, Biden je u blagom vodstvu Wisconsinu nakon prebrojanih glasova koji su poslani poštom i nakon što su prebrojani glasovi u okrugu Milwaukee, tradicionalno naklonjenom demokratima. Bidenov stožer vjeruje da će ovo vodstvo i zadržati nakon što se prebroje i preostali glasovi.

Drugo, Biden je preuzeo vodstvo i u Michiganu, s time da se i dalje nisu prebrojali glasovi okruga Wayne, okruga Macomb u Detroitu i još nekih mjesta koja su također tradicionalno naklonjena demokratima. Ukratko, demokrati vjeruju da je njihov put prema pobjedi u toj državi jasno otvoren.

Treće, Biden je pobjedu u Arizoni praktički osigurao (AP je već proglasio njegovu pobjedu), a i dalje se nadaju da može doći do preokreta u saveznoj državi Georgiji. Iako Trump tamo vodi s prednošću od stotinjak tisuća glasova, i dalje nisu prebrojani glasovi birača iz urbanih sredina u širem metropolitanskom području Atlante, također sklonijih demokratima nego republikancima.

- Osjećamo se dobro. Pobijedit ćemo danas - zaključio je savjetnik u Bidenov kampanji MJ Lee, dok je David Green, savjetnik četiri bivša predsjednika, primijetio da su "demokrati na spavanje otišli vrlo, vrlo depresivni, ali danas nakon dramatičnog obrata vide svjetlo na kraju tunela".

'Predsjednik je u vrlo dobroj poziciji'

No, ni Trumpov stožer nipošto nije posustao - štoviše, vjeruju da je predsjednik u "vrlo, vrlo, vrlo dobroj poziciji" da pobijedi na izborima. Oni smatraju da će preostali glasovi poslani poštom, a koje tek treba prebrojati, zapravo ići Trumpu u korist, što je zapravo kontradiktorno izjavi samog predsjednika koji je tijekom noći zatražio da se ti glasovi prestanu brojati. Oni se, naprotiv, broje i dalje, sve u skladu sa zakonom.

No, iz Trumpova stožera smatraju da će predsjednik preokrenuti trend u Arizoni i slaviti u toj državi (ponavljamo, AP-u ju je već proglasio za Bidena) te da će također slaviti u Pennsylvaniji, u kojoj je zasad u vrlo solidnom vodstvu.

- Vrlo smo samopouzdani i imamo povjerenja u našu računicu. Na neke od ovih utrka gledamo kao matematičke jednadžbe - rekao je za CNN šef Trumpove kampanje Bill Stepien koji je dodao i da "ako se prebroje svi legalni birački listići, mi pobjeđujemo". Stepien je, bez ponuđenih dokaza, optužio demokrate da pokušavaju brojati i biračke listiće koji nisu zaprimljeni na vrijeme.

Stepien smatra da Trump može tijesno pobijediti u Wisconsinu i u Michiganu, a vjeruje da do preokreta može doći i u Nevadi u kojoj Biden trenutno vodi.

- Glasovi koji su pristigli najbliže izbornom danu su oni koji se sada broje. Mislimo da će se u Arizoni prebrojati još pola milijuna glasova od kojih će između 66 i 70 posto biti za Trumpa. Time bi osvojio državu s prednošću od 30.000 glasova - zaključuje Stepien.

Na kraju spomenimo i da je lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, koji je potvrdio svoje mjesto u senatu na izborima u saveznoj državi Kentucky, poručio na press konferenciji da "i dalje ne znamo tko je pobijedio na predsjedničkim izborima".

Priredio: Jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:10