BOSNA I HERCEGOVINA

Inspektorima koji su reketarili hodočasnike u Međugorju dugogodišnji zatvor

Nepravomoćnom presudom bivši voditelj područnog ureda Službe za poslove sa strancima Boris Kordić osuđen je na 14 godina zatvora a inspektor Josip Kvesić na 10 godina

Hodočasnici u Međugorju

 Elvis Barukcic/Afp/Profimedia/Elvis Barukcic/Afp/Profimedia

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na dugogodišnje zatvorske kazne dvojicu inspektora državne Službe za poslove sa strancima nakon što ih je proglasio krivima za reketiranje hodočasnika koji su posjećivali Međugorje, potvrdili su u srijedu iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Nepravomoćnom presudom bivši voditelj područnog ureda Službe za poslove sa strancima Boris Kordić osuđen je na 14 godina zatvora a inspektor Josip Kvesić na 10 godina.

Sud je istodobno odučio kako će im biti oduzeto 60 tisuća konvertibilnih maraka odnosno oko 240 tisuća kuna koje su stekli počinjenjem kaznenih djela. Proglašeni su krivim za organizirani kriminal, iznudu, zloporabu službenog položaja ili ovlasti te krivotvorenje dokumenata.

Presudom je utvrđeno kako su Kordić i Kvesić od listopada 2012. do ožujka 2014. godine kao pripadnici organizirane kriminalne skupine koristeći svoje službene položaje i ovlasti iznuđivali novac od stranih državljana, uglavnom Talijana, prijeteći im uskratom dozvola za boravak te pokretanjem kaznenih i prekršajnih postupaka. Strane državljane koji su boravili na području Bosne i Hercegovine te predstavništva inozemnih nevladinih organizacija registriranih na području te zemlje prisiljavali su da im daju novac kako bi odustali od takvih prijetnji.

Ranije su zbog sudjelovanja u istoj kriminalnoj skupini osuđeni Vlatka Puljić, Luca Cobra i Ana Milićević, svi iz Međugorja.

Kako Kordić i Kvesić uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske, Sud BiH je odlučio da im se oduzmu putne isprave izdane u obje države odnosno zabrani prelazak državne granice do izricanja pravomoćne presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:31