SVI IZ ISTE ZEMLJE

INTERPOL UPOZORAVA NA DŽIHADISTE U HRVATSKOM SUSJEDSTVU Procurio popis 50 boraca Islamske države, stigli su brodom, a cilj im se raspršiti po Europi!

Palermo i džihadisti ISIS-a u krugu
 Xerones / Wikimedia / Flickr / Creative Commons / Reuters

Interpol je objavio popis pedeset osoba za koje se smatra da su borci Islamske države i koji su nedavno ušli u Italiju brodom preko Mediterana. Kako za Guardian pišu Lorenzo Todo i Piero Messina, smatra da se da osumnjičeni džihadisti žele iz Italije zapravo stići u druge europske države.

Spomenuti popis vidjeli su novinari Guardiana, a 29. studenog Interpolovi službenici su ga proslijedili talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova koje ga je potom proslijedilo obavještajnim službama diljem Europe.

Sve osobe na listi su državljani Tunisa, a neke od njih talijanski policajci su identificirali nakon što su pristali u Italiju. U dokumentu se, kako navodi Guardian, nalaze njihova imena i datumi rođenja.

Tunis je inače bio na glasu kao omiljena država ISIS-a za regrutaciju novih boraca - smatra se da je više od 5500 Tunižana otputovalo u Irak i Siriju kako bi se borili ta tu terorističku skupinu i bivšu paradržavu. No, nakon što je kalifat vojno poražen, javila se bojazan da bi bivši borci mogli stići u Europu i planirati terorističke napade na frekventnim područjima.

Tako je Guardian još prošlog srpnja objavio listu Interpola sa 173 osobe za koje se smatra da su se borile na strani Islamske države, a moguće je da su dodatno trenirani kako bi proveli osvetničke napade po Europi.

Službenik Interpola za Guardian je rekao da su Tunižani s najnovije liste stigli na otok Siciliju između srpnja i listopada 2017., a vjeruje se da su putovali na manjim brodicama koje su potom ostavili na plaži.

Prema popisu talijanskog ministarstva unutarnjih poslova prošle godine je u Italiju stiglo 5500 Tunižana, od čega je 2193 letovima vraćeno nazad u svoju državu. No, to sigurno nije potpuni broj, budući da se sumnja kako je nekoliko tisuća ljudi stiglo brodicama koje su izbjegle obalnu stražu pa se u državi nalaze ilegalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:12