TEŠKE RIJEČI

Intervju koji je izazvao tektonski potres u Latinskoj Americi: ‘Što očekivati od ubojice i terorista...‘

Izjave argentinskog predsjednika narušili su povjerenje naše nacije i uvrijedili dostojanstvo predsjednika - tvrde u Kolumbiji

Javier Milei u predizbornoj kampanji u kojoj je njegove ekonomske planove simbolizirala motorna pila

 Marcos Gomez/Afp

Kolumbijska vlada naredila je protjerivanje svih argentinskih diplomata iz veleposlanstva nakon intervjua u kojem je argentinski predsjednik svog kolumbijskog kolegu nazvao terorističkim ubojicom, prenosi CNN.

- Izjave argentinskog predsjednika narušili su povjerenje naše nacije i uvrijedili dostojanstvo predsjednika Gustava Petra koji je izabran demokratski, priopćilo je kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Novi argentinski ultradesničarski predsjednik Javier Milei u razgovoru s novinarom Andrésom Oppenheimerom komentirao je zaustavljeni plan ekonomske štednje i čvrstu potporu Izraelu nakon međunarodne osude rata s Gazom.

- Ne možete puno očekivati od nekog tko je bio teroristički ubojica, rekao je Milei za prvog kolumbijskog ljevičarskog predsjednika.

Osim njega, u intervjuu je uvrijedio i meksičkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, nazvavši ga "neznalicom". Povod za to vjerojatno je bilo što je López Obrador ranije kritizirao Mileijevu politiku i usporedio ga s diktatorom.

U četvrtak je u objavi na društvenim mrežama López Obrador uzvratio udarac pitajući se zašto su Argentinci glasali za nekog tko nije u pravu i prezire narod.

Obrana Izraela i nada za Trumpa

U gotovo sat vremena dugom intervjuu Milei je također branio odgovor Izraela na teroristički napad Hamasa rekavši kako je rat u Gazi unutar vladavine zakona.

- Izrael je bio meta brutalnog napada, takve stvari zahtijevaju primjeren odgovor. Izrael nije napravio nikakav eksces, rekao je Milei.

Milei, koji je rođen kao katolik, izrazio je želju za prelazak na judaizam zato što smatra da je njegov sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bio jedan od najtoplijih koje je održao otkako je preuzeo dužnost.

Priznao je da se nada da će bivši predsjednik Donald Trump pobijediti na američkim izborima u studenom, ali da namjeravaju ostati saveznici tko god preuzme dužnost.

- SAD i Izrael su saveznici Argentine tako da nije tajna da su moje ideje sličnije onima republikanske stranke, ali imamo odličan odnos i s demokratima, tvrdi Milei.

Ponovio je i svoju namjeru da zatvori središnju banku zemlje nazivajući je mehanizmom prevare, no nije naveo tko će biti odgovoran za fiskalnu politiku u zemlji ako tu ideju provede.

Milei je priznao da je njegov pokušaj reforme zastao u argentinskom Kongresu posljednjih tjedana, ali da njegova vlada ostaje pri namjeri da zatvori središnju banku u roku od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:24